В първия си доклад за световната икономическа перспектива след пандемичния

...
В първия си доклад за световната икономическа перспектива след пандемичния
Коментари Харесай

МВФ очаква 3% спад на глобалния БВП заради голямата изолация

В първия си отчет за международната икономическа вероятност след пандемичния гърмеж от COVID-19 и последвалата икономическа изолираност, МВФ предвижда, че световното стопанство ще се свие с 3% през тази година и ще реализира 5.8% растеж през идната. Това е базовият сюжет на институцията, предусещащ потушаване на епидемията през второто полугодие и последователно отпадане на въведените ограничавания. Ако заложените упования се осъществен, това би била най-дълбоката криза за последното столетие и най-мощното възобновяване от 1980-а насам. Заради огромната неопределеност, произлизаща от болестта, и невъзможността да се планува нейната дълготрайност, Фондът предизвестява, че рисковете са в низходяща посока, с други думи - за възможен по-дълбок спад.

Кумулативната загуба на международния Брутният вътрешен продукт за тази и за идната година ще е към 9 трлн. щ. $ - по-голяма от комбинирания размер на стопанствата на Япония и Германия, показва основният икономист на МВФ - Гита Гопинат. Глобалният търговски оборот се чака да падне с 11% през 2020-а.

Експертите на Фонда обрисуват и три различни сюжета: вирусът шества по света по-дълго от упованията, връща се още веднъж през 2021-а или и двата разновидността. По-продължителната пандемия би лишила още 3% от тазгодишния Брутният вътрешен продукт по базовия сюжет. А по-дългото наличие на болестта плюс повторното й експлоадиране през 2021-а би означавало 8% по-нисък артикул през 2021-а от базовата прогноза.

Най-сериозна ще е рецесията при развитите стопански системи - 6.1%, до момента в който при разрастващите се пазари се залага 1% спад. Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати се чака да падне с 5.9% през 2020-а и да се увеличи с 4.7% през 2021-а. Икономиката на еврозоната евентуално ще се свие със 7.5% през тази година и ще регистрира 4.7% растеж през идната. Стопанствата на Китай и на Индия ще се охладят, само че въпреки всичко ще съумеят да реализират напредък, надлежно от 1.2 и 1.9 %.

Много страни ще се сблъскат с многопластови рецесии, произлизащи от шоковете в опазването на здравето, нарушавания темп на националните стопанства, срутва на външното ползване, обрата в посоките на придвижване на финансовите потоци и колапса на цените на суровините.

Мрачните прогнози съставляват внезапен завой в предвижданията на МВФ отпреди два месеца. На 19 февруари Фондът показа с финансовите министри от Г-20, че "глобалният напредък сякаш е достигнал дъното ". А три дни по-късно ръководещият шеф на институцията - Кристалина Георгиева - предвижда, че вирусът евентуално ще отнеме едвам 0.1% от прогнозата на МВФ за тази година (3.3% растеж).

В обособен разбор МВФ предизвестява, че рецесията, провокирана от ковид, съставлява опасност за стабилността на международната финансова система, въпреки че дейните дейности на държавните управления и на централните банки към този момент са нормализирали доверието на вложителите. Експертите на институцията поучават фискалните ограничения да се усилят, в случай че рестриктивните мерки на икономическата интензивност са по-продължителни или в случай че възможният й напредък след анулация на изолацията е слаб.

По сметки на организация "Блумбърг " пакетите от тласъци на Съединени американски щати са еквивалентни на близо 10% от Брутният вътрешен продукт на страната, на Германия - към 4.5% от Брутният вътрешен продукт, а стратегиите на Япония са в размер на жестоко 20% от Брутният вътрешен продукт.

МВФ огласи прогнозите си на 14 април в границите на провеждащите се през тази седмица пролетни заседания на Фонда и на Световната банка, което става за първи път посредством видеоконферентна връзка. При естествени условия на срещите участват хиляди делегати, наблюдаващи и публицисти от 189-е страни членки на организациите. Тази година обаче програмата е лимитирана до брифинги за медиите и до частни срещи, без обичайните семинари и обществени полемики.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР