В първия месец от новата година цените на основните хранителни

...
В първия месец от новата година цените на основните хранителни
Коментари Харесай

Нагоре! Поскъпват яйца, сирене, месо, хляб...

В първия месец от новата година цените на главните хранителни артикули се усилиха. Показва го и анализът на Държавната комисия по стоковите тържища и борси. Според него бележим растеж от 2% единствено за миналата седмица.

С 20 ст. се е нараснала цената на кравето сирене на едро, с 10 ст. тази на кравето масло. Увеличение има и при зеленчуците.

Според данните в някои градове са се нараснали цените на брашното, пилешкото месо и яйцата с към 10-15 стотинки. Всичко това не е изненада на фона на по-високите цени на тока и водата.
" Цената на хляба е производна на цената на суровините и труда. В България цените на всички артикули, участващи на пазара, се дефинират по конкурентни закони. Държавата има една единствена роля – да сътвори конкурентоспособна среда. Тя би трябвало да регламентира контрола на качеството. С развиването на стопанската система би трябвало да се повишават и заплатите на хората. Не можем да приказваме за шоково повишаване на питателните артикули ", изясни Марияна Кукушева от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Тя акцентира в студиото на " България заран ", че цената на хляба в никакъв случай не е била въпрос на далавера. За нея даже да се разяснява това е въпрос на политически демагогии, които не са правилни към потребителите.

" Цените се дефинират по отношение на търсенето и предлагането. Има огромни количества млечни артикули на пазара. Няма условия за повишаване на цените на млечните артикули към този момент. Най-големият проблем в нашия бранш е цената на суровото мляко. Влезе разпоредба, която дава доста по-големи компетенции на страната да следи за качеството на млечните артикули на пазара. Вървим напред. Дано страната да си прави работата ", разяснява Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите пред Bulgaria ON AIR.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР