Според нидерландската полиция атаките са ощетили жертвите, предимно компании и

...
Според нидерландската полиция атаките са ощетили жертвите, предимно компании и
Коментари Харесай

„Край на играта”: Европол свали сървъри в България при мащабна оп...

Според нидерландската полиция офанзивите са ощетили жертвите, най-вече компании и национални институции, със стотици милиони евро. Системите на милиони физически лица са били инфектирани. Операцията от 27 до 29 май е довела до един арест в Армения и трима други в Украйна. Извършени са обиски в двете страни, както и в Нидерландия и Португалия.

 

В допълнение към четирите ареста осем обвинени, които се укриват и са свързани със случая, ще бъдат добавени към листата на най-издирваните лица в Европа. Един от обвинените е спечелил минимум 69 млн. евро (75 млн. долара) в криптовалута, като е отдавал чартърен уеб сайтове на незаконна инфраструктура за разпространяване на програмен продукт за откуп.

 

„ Това е най-мащабната до момента интервенция против ботнети, които играят съществена роля в разпространяването на ransomware “, съобщи основаната в Хага организация.

 

Ботнетът е мрежа от компютри, инфектирани със злоумишлен програмен продукт и следени от хакери. Властите се насочиха към злотворен програмен продукт Dropper - с имена IcedID, SystemBC, Pikabot, Smokeloader, Bumblebee и Trickbot. Trickbot е употребен за офанзиви против лечебни заведения в Съединени американски щати за приемане на откуп по време на пандемията от Коронавирус.

Операцията е имала „ световно влияние върху екосистемата на Dropper “, съобщи Европол. Dropper разрешават на нарушителите да заобикалят ограниченията за сигурност и да внедряват вируси, програмен продукт за откуп или шпионски програмен продукт. 

 

Според Евроюст, Агенцията на Европейския съюз за съдействие в региона на наказателното правораздаване, зловредният програмен продукт нормално се конфигурира посредством имейли със инфектирани връзки или атачмънти в Word и PDF формат.

 

Преди Олимпийските игри

 

Агенцията заяви, че интервенцията продължава и че се чакат още арести. „ Искахме да проведем тази интервенция преди Олимпийските игри “, съобщи пред Агенция Франс Прес Никола Гиду, началник на отдела за битка с киберпрестъпността на френската полиция.

 

Той уточни, че е „ значимо да се отслаби инфраструктурата на атакуващите “ и да се „ лимитират ресурсите им “ преди международното събитие, защото управляващите се притесняват, че то може да стане цел на голям брой хакерски атаки.

В „ Край на играта “ вземат участие и органите на Дания, Англия и Съединени американски щати, като спомагателна поддръжка оказват Армения, България, Литва, Португалия, Румъния, Швейцария и Украйна.

 

Разследването е почнало през 2022 година

 

Френските следователи са разпознали админа на SystemBC, който е „ улеснявал анонимната връзка сред инфектираната система “ и „ сървърите за командване и надзор “.

 

Френските управляващи откриват и админа на Pikabot - троянски кон, допускащ разрастване на програмен продукт за откуп, отдалечено завладяване на компютри и кражба на данни.

 

Френската полиция е взела участие в ареста и претърсването на жилището на обвинения в Украйна с разрешението на локалните управляващи, съобщи прокурорът на Париж Лора Бекьо.

 

Гиду акцентира, че броят на ощетените ще бъде прочут едвам откакто бъдат оценени сървърите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР