В първите си дни на власт служебният кабинет обяви хаос

...
В първите си дни на власт служебният кабинет обяви хаос
Коментари Харесай

За петък сутринта ICGB опроверга служебните министри за "недостроения" интерконектор

В първите си дни на власт служебният кабинет разгласи безпорядък и криза в енергетиката и тормози всички с прокоби, че газовата връзка с Гърция е до средата.  В сряда двама министри отидоха на " ревизия " на основния обект, а след това оповестиха, че са разкрили " незавършено строителство "  и празни тръби - газ нямало.  " Не знам кой е споделил, че този план е подготвен. На мен ми наподобява на първокласна постройка с мебели без ток ", показа усещанията си от визитата министърът на районното развиване арх. Иван Шишков. " Не открихме газ, а строителна площадка, разгласи транспортният министър Христо Алексиев, който е и вицепремиер по икономическите политики. 

 

Часове след тези " способени " изявления на служебните министри известният енергиен специалист Васко Начев разгласява във Facebook фотоси, съпроводени със следния подигравателен коментар: 
 

ICGB  - българо-гръцката компания, която е вложител и предстоящ оператор на междусистемната връзка. също опроверга министрите за празните и незавършени тръби. В подробно известие до медиите тя декларира: " Всички съществени строителни действия са завършени, извършени са нужните проби и интерконекторът, който единствено на българска територия е с дължина 182 км (от Стара Загора до границата при Комотини), както и прилежащите му уреди са запълнени с природен газ при налягане 40 бара. 

Това, че служебните министри, инспектирали газовата връзка, не са " разкрили " газ, не е изненада -  те не схващат нищо от газова енергетика. Изненада е обаче, че се пробват да заблуждават обществото, че интерконекторът е толкоз надалеч от довеждане докрай, че въобще не е ясно по кое време ще проработи. В тази посока се изрече и шефът на " Булгргаз " Людмил Йоцов, съгласно който стартът можел да се отсрочи за ноември и даже по-нататък.  Всички тези мнения в последните дни навяват подозрения, че служебното държавно управление има за цел да " закачи " още веднъж България към несигурните доставки  от " Газпром ".  Газовата връзка с Гърция е с потенциал, който покрива съвсем напълно потреблението на България (3 милиарда куб. метра). Влизането й в употреба е от основна значимост, тъй като ще разреши България да получава цялостните количества газ от Азербайджан по контрактуваната ниска цена и ще отвори благоприятни условия за различни доставки. 

 

Планът

Компанията вложител ICGB показва в прессъобщението си, че към този момент е внесла в Министерството на районното развиване предложение за делене на дейностите до стартирането на интерконектора в употреба на два стадия, тъй че да се форсира издаването на Акт 15 и акт 16.

 Ето какви са стадиите:: 

Етап 1 включва към този момент готовото строителство на газопровода и наземните уреди, както и тестване на катодна отбрана, полагане на знаци по газопровода, довеждане докрай интеграцията и тестването на SCADA системата за автоматизиран надзор и ръководство на интерконектора, тестване на противопожарната система на диспечерския център и други

В обособен стадий са: дотъкмяване на полагането на авариен оптичен кабел, осъществяване на противоерозионни ограничения по трасето на газопровода, дотъкмяване на път към Географска информационна система - Стара Загора.

" Приключването на стадий 1 ще разреши своевременен старт на преноса на природен газ по интерконектора, а всички строителни работи, които нямат директно отношение към преноса на газ, са обособени в независим стадий и ще продължат да се извършват редом с употребата на оборудването ", разясняват от компанията.

Уточнява се, че всички посочени действия са част от уговорките на гръцката компания AVAX, която извършва контракта за планиране, създаване и веждане в употреба на газопровода. Строителят е подал към ICGB информация, че стадий 1 ще завърши в края на август. Тук влиза и предпочитано довеждане докрай на автоматизираната (SCADA) система за ръководство на газопровода.

ICGB твърди, че продължава да работи интензивно по осъществяване на нужните условия за приемане на позволение за прилагане и съответните разрешителни за Гърция, като задачата е връзката да влезе в търговска употреба преди старта на отоплителния сезон.

Междувременно служебните министри се " поправиха " и към този момент позволяват, че интерконекторът ще проработи в точния момент.

 

Биг Брадър

Президентът Румен Радев е поканил на среща през днешния ден в 14 ч. управленията на строителя „ Авакс “ и на вложителя ICGB, с цел да се осведоми за напредъка на интерконектора. " Изясняването на действителното положение и нужните дейности за оптимално бързото и дейно дотъкмяване на плана ще бъдат във фокуса на диалога ", разясниха от прессекретариата на президента. В срещата ще вземат участие министър председателят Гълъб Донев и министрите на енергетиката и на районното развиване и благоустройството. Служебните министри към този момент обявиха, че инспекции на напредъка на Междусистемната газова връзка България – Гърция ще се правят ежедневно. 

 

За плановата компания 

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се осъществя от капиталовото сдружение „ АЙ СИ ДЖИ БИ ” (ICGB) АД, записано в България през 2011 г.  В него акционери с по 50% са българският холдинг БЕХ и записаната в Гърция компания IGI Poseidon (50%). В IGI Poseidon съдружници са гръцката DEPA International Projects и италианската енергийна група Edison. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР