В първите часове на новата 2022 година, с пожелание за

...
В първите часове на новата 2022 година, с пожелание за
Коментари Харесай

„Прилепът“ в началото на 2022

В първите часове на новата 2022 година, с благопожелание за повече обич в сърцата, светлина в мозъка и разсъдък в делата, в ефира на стратегия „ Христо Ботев “ от 21 часа на 1 януари ще звучи един от най-прекрасните шедьоври на Йохан Щраус-син – „ Прилепът “. Диригент е незабравимият Николаус Харнонкур – блестящия именит музикант с благороден произход; диригентът, който през целия си живот прокарваше неумолимо концепцията за достоверност в интерпретациите на музика от Ренесанса, Барока, Романтизма и ХХ в.

Оригиналният извор за „ Прилепът “ е фарсът от немския драматург Юлиус Родерих Бенедикс (1811-1873) „ Затворът “. Друг източник се явява и френската водевилна пиеса „ В навечерието на Новата година “ или „ Бал в среднощ “ от Мейак и Халеви. „ В навечерието “ първо е преведена на немски, с цел да бъде показана като театрална пиеса във Виена. Скоро се взима решение тя да бъде приспособена като либрето за Йохан Щраус, като навечерието на Новата година бъде сменено с виенски бал.

Премиерата на „ Прилепът “ се е състояла на 5 април 1874 година в „ Театер ан дер Вийн ”. На 21 ноември същата година творбата е сложена в Ню Йоркския „ Бауъри тиътър “, а две години по-късно, на 18 декември 1876 и в „ Алахамбра тиътър “ в Лондон – на британски език и със мощно приспособен от Хамилтън Кларк музикален текст. Лондонската примиера на „ Прилепът “ на автентичен език е едвам през 1895 година в кралската опера „ Ковънт Гардън ”.

Тази елегантна и остроумна комедия на нравите и празненство на музиката на Щраус до ден сегашен е една от най-популярните и изпълнявани оперети в света. Наричана не без съображение „ оперетата на оперетите “ „ Прилепът “ наложително участва в новогодишната стратегия на Виена и редица от международните оперни театри.

Изпълнителски състав:
• Вернер Холвег – Габриел Айзенщайн, рентиер
• Едита Груберова – Розалинда, негова брачна половинка
• Барбара Бони – Адела, камериерка на Розалинда
• Мариана Липовшек – Принц Орловски, съветски княз
• Йозеф Протчка – Алфред, преподавател по пеене
• Антон Шарингер – Д-р Фалке, нотариус
• Кристиан Бьош – Франк, шеф на пандиза
• Елизабет декор Магнус – Ида, танцьорка, сестра на Адела
• Андре Хелер – Фрош, надзорник в пандиза
• Валдемар Кмент – Д-р Блинд, юрист
Холандски оперен хор, Концертгебау оркестър
Диригент – Николаус Харнонкур
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР