В партньорство със започваме една поредица за биокозметика, в която

...
В партньорство със започваме една поредица за биокозметика, в която
Коментари Харесай

Коя козметика е био?

В партньорство със започваме една поредност за биокозметика, в която ще се опитаме да дадем отговор на значими въпроси, свързани с био/органик/натурална козметика, по какъв начин да вършим разлика сред понятията и по какъв начин да избираме вярно. Надяваме се да я намерите за потребна.

 

Тази седмица си купих от специфичния щанд за био артикули в една аптека крем за ръце. На него с огромни букви написа БИО. Прибрах се у дома и се зачетох в надписите на кутийката: „ Подмладяващ крем-грижа за ръце, без парабени, с женшен и витамин А. Възпрепятства увяхването на кожата и подтиква растежа на нови кафези ”. Супер! А в този момент да забележим коя от съставките ще донесе подмладяването?

Женшенът е на 12-то място в листата, витамин А е идващият от общо 16 съставки. По номенклатурата INCI съставките се разказват в низходящ ред, което значи, че женшенът е в малко количество. Нека да забележим и другите съставки. Във формулата на крема няма нито едно друго естествено съединяване, с изключение на водата. Включени са 2 петролни съединения, силиконово масло и още 8 синтетични субстанции. За Paraffinum liquidum в  и на други места написа, че запушва порите на кожата и предизвиква акне. Triethanolamine, Methylisothiazolinone и Diazolidinyl urea имат прекалено много черни точки в листата на рисковите субстанции в известния уебсайт. Причиняват алергии и контактен дерматит, работят невротоксично.

Крем без парабени, само че с отблъскващ коктейл от нездравословни и рискови субстанции! Каква е изгодата? Или по-точно за кого? Отговорът е: за производителите! С рисковите, само че евтини синтетични съединения и маркетингови трикове те желаят да яхнат стилната зелена вълна и да привлекат все по-големия брой консуматори, които се интересуват от личното си здраве и това на природата.

Но има и други способи, с които могат да бъдат заблудени потребителите? Ето няколко от тях:

- Продукти, на които написа „ С био бадем ”, само че останалите съставки съдържат рискови синтетични съединения.

- Марки, на които единствено дребна част от продуктите са сертифицирани като био, а по-голямата част – не. Хората се доверяват повече на марки, които работят напълно с правилата и философията за угриженост за здравето и природата. Другото не е етично. С едната ръка без химикали, с другата – цялостна шепа петролни съединения.

- Европейският знак Еcolabel с цветето, който има доста ниски критерии и всяка стандартна марка може да си го разреши. Стандартите на този знак не изискват изобщо включването на съставки от биологично земеделие, като в същото време е допустимо включването на такива нездравословни субстанции като полиетиленгликол, натриев лаурет и ларил сулфат, амини и други.

Какво ни дава гаранция, че купуваме същинска био и натурална козметика, в случай че не познаваме всичките комплицирани за прочитане и изговаряне имена на химически съединения?

Това е само знакът на контролния орган, който ревизира от начало до край – от растението в полето до крайната опаковка на един козметичен артикул.

В извършено от GfK проучване в Германия през 2010 год. е открито, че 90% от потребителите на био и натурална козметика се доверяват единствено на марки, които носят знака на контролния орган. За декоративната козметика процентът е още по-висок – 99%.

В зараждащия се био пазар в България, най-вероятно процентът на хората, търсещи знаците за биоконтрол е към момента невисок. Дали се отнася за крем за лице, шампоани, бои за коса или пасти за зъби всеки може да откри същински био артикули, в случай че търси знаците, зад които стоят строги критерии.

Какво   e   био/органик/натурална козметика?

Принципите и философията на био и натуралната козметика се построени върху разнообразието от съществуващите в природата растения и натурални артикули, които подкрепят метаболизма, регенерирането на клетките, капилярната циркулация. Природата има всички съставки, които са нужни за хидратиране, разчистване, детоксикация и подмладяване на нашата кожа. Богатството на природата за вашата хубост!

В света съществуват няколко знака за био/органик и натурална козметика, придобили популярност поради своите ясно избрани правила и системи за надзор и сертификация.

В Германия, където се заражда производството на козметика без химикали е възприето определението Naturkosmetik – натурална козметика, в британско говорещите страни – Organic (органик), във Франция и други страни – био. Тъй като в България беше натрапен терминът „ био ” за храните, е разумно да се употребява „ био ” и за козметиката.

Няма общоприета интернационална формулировка за натурална и био козметика, както и общи европейски условия за био и натурална козметика. Но защото пазарът през последните 2-3 години се развива доста бързо и обгръща от ден на ден артикули, са създадени стандарти, приети и открити, както в обособените страни, по този начин и на интернационално ниво.

Д-р Светла Николова, arminabio.bg

Очаквайте: Кои са знаците за сертификация на същинската био козметика. Повече на: arminabio.bg
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР