В парламента се скараха чий законопроект да мине по-напред, с

...
В парламента се скараха чий законопроект да мине по-напред, с
Коментари Харесай

Гласуват ли депутатите като в Гласът на България, понеже идват избори

В Народното събрание се скараха чий законопроект да мине по-напред, предвид на дребното оставащо време на националните избраници до разпускането на Народно събрание от президента. Спор към пренареждането на точките в програмата откри днешното съвещание.

При пренареждането от " Продължаваме промяната " упрекнаха " Възраждане " дружно с ГЕРБ и Движение за права и свободи, че желаят " да избутат " по-назад измененията в закона за правосъдната власт, които вкарват механизъм за надзор над основния прокурор. Обвинението насочи Настимир Ананиев. " Главният прокурор би трябвало да бъде глобен от арбитър ", възкликна Ананиев.

В отговор на загрижеността му дали ще остане време Делян Добрев от ГЕРБ предложи да отпадне планът на Политическа партия за компенсиране за битовите клиенти на природен газ. Тази точка е чист популизъм. Първо, посочен източник за такива обезщетения няма и второ, в случай че някой желае да компенсира битовите клиенти за газ, има опция през бюджета, тъй като там има заделени 50 млн. лева, репликира Добрев.

Той подсети, че държавното управление може да употребява тези средства, с цел да компенсира, в случай че се наложи, и клиентите на газ, на електричество и тези, които се отопляват на дърва. Добрев подсети, че такава стратегия за обезщетения на потребителите на газ не е имало през предходната година, а имаше приспадане от сметките на хората, откакто " Газпром " върна със задна дата 300 млн. на " Булгаргаз ".

Точката беше отхвърлена от дневния ред с гласоподаване, само че от Политическа партия желаеха прегласуване, като за задачата Искрен Митев прикани депутатите да си помислят " доста добре какъв брой са високи цените на газа ". " Защо не желаете да компенсирате битовите консуматори на газ ", възмути се депутатът от Политическа партия.

В реакция на разногласието, Рамадан Аталай от Движение за права и свободи също дефинира като популистко проекторешението на Политическа партия. " Щяхме да стартираме да гласуваме като в " Гласът на България ", тъй като идват избори ". А забравихме хората, които се топлят на кравешки фъшкии, хванахме се за газа ", заключи той конкуренцията на политическите сили кои законопроекти да намерят място в последните часове на 48-ото Народно събрание.

В програмата на народните представители са чуване на външния министър Николай Милков по отношение на побоя над българина Християн Пендиков в Охрид, измененията в закона за правосъдната власт, в закона за горите, както и " план на решение за оповестяване на акт на геноцид на Холодомора ", импортирано от Стоян Михалев и група депутати.

Вместо с българския превод Голодомор, заглавието на проекторешението е изписано по този начин, както се произнася на украински език, където " г " минава в " х ". На български обаче смисъла тотално се трансформира и към този момент излиза, че украинците през 30-те години са били тероризирани с студ и мраз от Сталинисткия режим, а не с апетит. Проектът е оповестен по неверния метод и на уеб страницата на Народното събрание.

 Скрийншот: уебсайт на Народното събрание
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР