Някои швейцарски банки са готови да работят с рубли въпреки

...
Някои швейцарски банки са готови да работят с рубли въпреки
Коментари Харесай

Швейцарски банки заобикалят санкциите срещу Русия


Някои швейцарски банки са подготвени да работят с рубли макар стягането на банковите услуги за руснаци в страната. Това може да включва прехвърляния на стойност 10 млн. $ или повече, които подлежат на особено авансово позволение.

Според обява на Forbes Russia през 2023 година заради стягането на разпоредбите за обслужване клиентите на швейцарски банки с паспорти на Руската федерация са изправени пред опасността сметките им да бъдат блокирани, в случай че заплащат налози в Русия или имат бизнес в тази страна . Още през тази година банките започнаха да закриват сметките на клиенти с съветски паспорти.

В същото време клиентите на швейцарските банки измежду 10-те най-големи банки към момента съумяват освен да запазят сметките си, само че и да трансферират рубли по тях.

Един от събеседниците съобщи, че в тази ситуация с една от банките е допустимо да се трансферират рубли, в случай че става въпрос за сума от 10 млн. $ или повече, само че такива преводи подлежат на особено авансово съглашение. След превода в банката рублите се обменят за задгранична валута по обменния курс, а банката взема комисиона от към 0,2-0,4% от сумата на транзакцията. Клиентът е задължен също по този начин да вложи преведените пари в същата банка.

Отбелязва се, че решението за всеки превод се взема самостоятелно и е имало отводи - в случай че източникът на приемане на средствата - покупко-продажби с държавни компании или страната.

" Курсът на превръщане на трансферираните рубли е валутен, а комисионата на банката е 0,5 на 100 от транзакцията ", споделя капиталовият съветник. " Такива транзакции са били налични за съществуващи клиенти, към които чиновниците по сходството не са имали въпроси ".

Според обявата такива транзакции са осъществявани от банки като UBS и Credit Suisse, както и от Vontobel. На собствен ред представителят на швейцарската страна увери, че това към този момент не се практикува .
 И Путин се отхвърли от схемата за заплащането в рубли за съветски газ
И Путин се отхвърли от схемата за заплащането в рубли за съветски газ

Кремъл издаде нов декрет

Министерството на финансите на Съединени американски щати позволи транзакции с съветски банки за разплащания в енергийния бранш. Въпросните банки са ВТБ, Центробанк, Сбербанк и Алфа банк.

В лиценза на Министерството на финансите се загатват също " Откритие ", " Совкомбанк ", " Росбанк ", " ВЕБ.РФ ", " Банка Зенит " и " Банка Санкт Петербург ". Забраната за осъществяване на интервенции е анулирана до 1 ноември 2024 година, само че разрешението може да бъде удължено.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР