В пантеона на емблематичните самолети, може би никой не е

...
В пантеона на емблематичните самолети, може би никой не е
Коментари Харесай

Мис Шилинг и нейната поправка, която спаси стотици пилоти в Битката за Великобритания

В пантеона на емблематичните самолети, може би никой не е по-почитан от Супермарийн Спитфайър. Считан за един от най-красивите изтребители, проектирани в миналото, дружно със своя правилен сътрудник, Хоукър Хърикейн, Спитфайър се трансформира в емблематичен за решителната опозиция на Англия против нацистка Германия в ранните дни на Втората международна война.

Но макар именитата си известност, Спитфайър надалеч не е съвършена машина. Тесните му колесници вършат кацанията нестабилни, необятно разположените оръдия, инсталирани на крила, понижават концентрацията на огнева мощност, а при по-високи скорости елегантните му елипсовидни крила имат наклонност да се огъват, което постоянно води до съдбовни произшествия. Най-голямата слабост на Спитфайър обаче лежи в съставен елемент, съвсем толкоз прочут като самия аероплан: неговият мотор Rolls-Royce Merlin.

 Rolls-Royce Merlin

Rolls-Royce Merlin

Когато Спитфайър изпълнява маневра с негативно G, като внезапно втурване или хвърчене с главата надолу, да вземем за пример, моторът внезапно губи мощ, изключва или се задавя – евентуално смъртоносно събитие в битката с врага. Всъщност немските пилоти-изтребители бързо се научиха да употребяват тази уязвимост и когато ги атакуван британците ненадейно се спускаха, карайки преследващия ги Спитфайър или Хърикейн да изгубят прицел, давайки на немския водач опция и задоволително време да избяга или да ги заобиколи отзад.

Проблемът се крие в карбуратора на мотора, който е от общоприетия за времето SU вид, в началото създаден за автомобилни мотори. Карбураторите контролират сместа от гориво и въздух, достигаща до мотора – при вид SU бутало, изложено от едната страна на входящия колектор за въздух, е обвързвано с клапан, който пък е обвързван към системата за подаване на гориво. Когато дроселът се отвори, в мотора се изтегля повече въздух и скоростта на въздуха в колектора се усилва. Това от своя страна намалява налягането в колектора, изтегляйки буталото надолу и отваряйки клапана, позволявайки повече гориво да влезе във въздушния поток. По този метод доставката на гориво е съобразена с търсенето на въздух от мотора. Преди да доближи до клапана, горивото първо минава през поплавъчна камера, в която поплавък, обвързван с входящ клапан, поддържа горивото на непрекъснато равнище – и по този метод в непрекъснато налягане. Въпреки че това работи съвършено в колите или самолетите от гражданската авиация, които се движат горе-долу на едно непрекъснато равнище, излагането на тази система на негативно G води до наводнение на поплавъчния контейнер и снабдяване на прекомерно богата примес от гориво и въздух към мотора, намалявайки неговата мощ. Противникът на Спитфайър, Месершмит Бф-109, не страда от тази неточност, защото неговият мотор Daimler-Benz DB-605 е инжекцион.

Докато Англия се бори на живот и гибел, тече трескаво търсене на решение за мотора. Rolls-Royce се пробва да създаде усъвършенстван карбуратор, само че Въздушното командване не може да си разреши да изтегли от бойното поле и изпрати нито един от своите самолети или техните мотори назад във фабриката, с цел да се модифицират.

 Beatrice SHILLING (cropped)

Беатрис Шилинг

В последна сметка решението е намерено от жена на име Беатрис Шилинг, инженер, работеща в Royal Aircraft Establishment. „ Поправката на Мис Шилинг “ е изключително обикновена: дребен ограничител на потока с форма на напръстник, инсталиран на входящия клапан на поплавковия контейнер, който разрешава да протече задоволително гориво, с цел да зарежда мотора с цялостна мощ, като в същото време предотвратява наводняването на резервоара при негативно G. И като бонус, той може бързо да бъде инсталиран на самолети даже на бойното поле. Опростен до елементарна стоманена шайба, ограничителят бързо е сложен на всички самолети от екипите на Кралския въздушен флот като монтажите постоянно са водени от самата девойка Шилинг. Макар детайлът публично да е прочут като „ RAE Restrictor “, признателните водачи скоро назовават устройството „ Поправката на Мис Шилинг “.

Макар безчет фактори да допринaсят за успеха на Англия против Луфтвафе през лятото на 1940 година, елегантното решение на казуса със давенето на мотора Merlin безспорно изиграва забележителна роля, като разрешава на самолетите Спитфайър да се бият с Бф-109. Разбира се, „ Поправката на Мис Шилинг “ не е бил умислен единствено финално решение на казуса и в последна сметка всички оборудвани с Merlin изтребители получават и нови карбуратори под налягане Bendix, които не разчитат на гравитацията.

 Blue Streak

Blue Streak 

Що се отнася до Беатрис, тя прави дълга, продуктивна кариера в RAE, като работи по такива планове като балистичната ракета Blue Streak и мери спирачния път на самолета на мокрa пистa до пенсионирането си през 1969 година на 60-годишна възраст. Личният й живот е не по-малко наситена със събития; разпален мотоциклетист, през 30-те години тя слага многочислени върхове със своя модифициран Norton M30, ставайки една от единствено три дами, които печелят Златната звезда на английския мотоциклетен клуб за довеждане докрай на обиколка на на пистата Брукландс със скорост 160 км/час. Всъщност от време на време се твърди, че тя отхвърля да се омъжи за брачна половинка си, водача Джордж Нейлър, до момента в който самият той не извърши същия героизъм. След войната тя се състезава с коли на пистата Гудууд, малко преди пенсионирането си от RAE. Почива през 1990 година на 81-годишна възраст.

В умозаключение, доста източници се базират на Шилинг с прякора „ Тили “, само че е малко евентуално това име да е било употребявано в нейно наличие. „ Tilly “ е боен диалект за пикап, а прякорът евентуално идва от хипотетичния елементарен и простодушен външен тип на Шилинг – не изключително благ жест към жена, която прави толкоз доста, с цел да избави Англия в най-мрачния й час.

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР