В остра полемика влязоха държавният глава Румен Радев и зам.-председателят

...
В остра полемика влязоха държавният глава Румен Радев и зам.-председателят
Коментари Харесай

Радев към Митов за оръжията: Оставихте тежко наследство в армията, сега търсите сливи за смет

В остра дискусия влязоха президентът Румен Радев и зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Даниел Митов по време на консултациите  преди връчването на първия мандат за държавно управление.

 

Президентът изясни на Митов, който е някогашен външен министър, за какво България не би трябвало да праща оръжие на Украйна и какви последствия за националната сигурност на страната ни биха произтекли, в случай че се стигне до приемането на такова решение, план за което към този момент е импортиран от ПГ на ГЕРБ-СДС.

 

Тезата на Радев е, че България преди всичко би трябвало да се погрижи за своя защитителен потенциал и за модернизацията на личните си въоръжени сили. Трябва да имаме, с цел да дадем, акцентира нееднократно президентът.

И укори ГЕРБ, че по време на трите си държавни управления са създали по този начин, че въоръжаването на армията ни с съвременно оръжие е изостанало с най-малко 15 години.

 

В отговор Митов посочи, че България не стои добре в границите на НАТО и сега не се възприема като мощен член на Алианса. А разнопосочните сигнали във връзка с Киев не дават опция да бъдем оценени като сериозен и постоянен член на НАТО.

 

" Дали сме мощен или слаб член зависи от нашия защитителен потенциал, от нашата съгласуемост (с армиите на НАТО - б.р.). Когато вземате въоръжение и техника от българската войска, вие несъмнено си задавате въпроса за десетте години, в които вашата партия управляваше, какво внесохте в Българската войска, с цел да изнасяте в този момент?  За да раздаваш, би трябвало да си дал.

България не закъсня просто с помощта за Украйна, от ваша позиция, България закъсня минимум с 15 години със своята рационализация на въоръжените сили. Позаинтересувайте се какво сме дали за тези 10 години, какво успяхме да реализираме като подготовка на въоръжения състав, тъй като не е единствено въоръжението. Какво успяхме да реализираме като оперативна съгласуемост. Какви са формите на придобиване на натовско въоръжение и какво вършат другите страни? ", обсипа с съответни въпроси Румен Радевсъбесезника си Даниел Митов.

 

И продължи да му изяснява и напъства: " Понеже се срещам с всички европейски водачи, не съм срещал никакъв намек или укор, че България е обезсърчителен член на НАТО.Никъде няма документ, който да задължава страните да дават оръжие на Украйна.

Напротив, правят оценка се напъните на България заради тежкото завещание, дългогодишното неглижиране на въоръжените сили, безусловно забуксувалата рационализация - това, което съумяват да вършат нашите военослужещи - да генерират качества. Това високо се прави оценка.

И България е първата страна на Източния фланг, която съумя да сътвори организация за рамкова страна. Това че дълго време е имало занемаряване към личния защитителен потенциал, това е напълно друга тематика ".

 

В отговор на имитация на Митов, Радев акцентира: " Да не изпадаме в концепцията " сливи за боклук ". Никъде няма - давам си остарялото въоръжение и получавам като премия и подарък ново ", уточни президентът. Според него има " тук - там " даване на оръжие втора употреба. И по тази причина би трябвало да се подхожда деликатно.

 

" Моят ангажимент като висш главнокомандващ е да не позволи понижаване на отбранителния потенциал на България ", безапелационен бе президентът.

 

Според Радев нямаме нови кораби, нямаме нови самолети, нямаме нови зенитни комплекси, нямаме нови БМП.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР