В опит да се опълчат срещу евроскептичните нагласи в блока,

...
В опит да се опълчат срещу евроскептичните нагласи в блока,
Коментари Харесай

С нови принципи ЕС ще защитава социалните права на гражданите

В опит да се опълчат против евроскептичните настройки в блока, водачите на Европейския съюз оповестиха декларация с 20 " обществени права ", съобщи " Ройтерс ".

В Декларацията за обществените права на жителите на Европейски Съюз, подкрепена от държавните управления и институциите в блока, се показва какви би следвало да са съгласно Европейски Съюз основите на справедливите и добре функциониращите съвременни трудови пазари и обществени системи.

Тя съдържа необятен кръг от правила – от равния достъп до работни места и справедливите условия на труд и заплата до обществената отбрана, помощите и образованията за безработни.

" Нашият съюз постоянно е бил в сърцевината си обществен план. Той е доста повече от просто обединен пазар, повече от пари, повече от евро. Тук става въпрос за нашите полезности и за метода, по който желаеме да живеем ", сподели ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

" Днес ние заявяваме общите си полезности и се ангажираме със серия от 20 правилото и права. От правото на заслужено възнаграждение до правото на здравеопазване; от ученето през целия живот, по-добрия баланс сред работата и персоналния живот и равенството сред половете до минималния приход ", добави той.

Скорошните избори в Германия, Франция, Австрия и Чехия, в които популистките партии се показаха добре, демонстрираха, че жителите са изгубили доверие в държавните управления или в Европейски Съюз.

" Определено има потребност от отговор ", разяснява източник от Европейски Съюз ".

" Може би съгласно хората през последните години фокусът беше подложен главно върху икономическите въпроси, банките и ние желаеме още веднъж да запалителен мотора на обществената Европа и да реализираме прогрес по въпроси като равенството, правата на служащите, пенсиите и други ", сподели ирландският министър председател Лео Варадкар.

Сега следва Юнкер и шведският министър председател Стефан Льофвен да изготвят отчет, от който водачите на Европейски Съюз идващия месец ще схванат по какъв начин би трябвало да се следват новите правила.

Равенство

Според признатите правила, наречени Европейски обществен дирек за обществени права, всеки има право на качествено обучение през целия си живот, а мъжете и дамите би трябвало да имат равни благоприятни условия във всички области и да получават еднообразно възнаграждение.

Безработните има право на " персонализирана, продължителна и непрекъсната поддържа ", до момента в който служащите би трябвало да получават " обективни " заплати, които им обезпечават " заслужен стандарт на живот ".

Минималните заплати би трябвало да задоволяват потребностите на служащите и на техните фамилии.

Макар Европейски Съюз да не може да постанова непосредствено тези права, в случай че те към този момент не съществуват в националното законодателство, те откриват общ европейски стандарт и задават звук за полемика по обществените въпроси.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР