В опит да покаже, че взима самостоятелно важните за държавата

...
В опит да покаже, че взима самостоятелно важните за държавата
Коментари Харесай

Борисов влезе в противоречие със САЩ за покупката на F-16

В опит да покаже, че взима независимо значимите за страната решения, министър председателят Бойко Борисов направи неуместното изказване, че по негово гледище България ще заплати вкупом 2.1 милиарда лева за покупката на американски изтребители F-16. Всъщност правителството му изначало беше оповестило, че ще се бори за разсрочено заплащане. Наскоро обаче беше насила напълно да промени позицията си, защото американската страна настоя да получи парите наведнъж. Затова се наложи кабинетът незабавно да изиска от Народното събрание да актуализира държавния бюджет, тъй че да се набират нужните средства.

Борисов ненадейно заприказва по тематиката на годишната среща, която нашето външно министерство провежда с българските посланици в чужбина. Повод му даде изказването на президента Румен Радев, че има разминаване сред в началото заложените качества на изтребителите и това, което действително ще получат българските Военновъздушни сили. През предходната седмица военният консултант на президента Димитър Стоянов даже разгласи, че „ въоръжението, което се купува, е на равнище 1913 година - единствено свободно падащи бомби “.

На посланическата среща Борисов реагира яростно: „ Нищо сходно, тъй като това е началото на превъоръжаването на нашите Военновъздушни сили. Като отговор единствено бих споделил на тези знатни военни, че аз настоях да си платим незабавно, тъй като ми омръзна три пъти, като идваме на ръководство, да заплащам борчовете на тези, които са пазарили самолетите “.

Премиерът се впусна в дълги и цветисти обвинявания към предшествениците си във властта, че не са подсигурили с въоръжение българската бойна авиация. „ Само транспортни самолети и хеликоптери, без нито една пушка. За стотици милиони, над милиард, повече в сравнение с за F-16. Да ги запитвам: какво въоръжение имат Пантер-ите?! Защото аз ги платих. Може от горната страна с прашка да стреляш единствено и да ги употребяваме за избавителни интервенции. Прибавям и Спартан-ите, които по този начин бяха купени, че няма нито аварийни елементи, нито контракти за поддръжка. Нула, нула, нула, на всички места “, натърти министър председателят. И заключи: „ Ние имаме авиация, която се води бойна, само че всичко ново до този миг, което сме придобили, е годно единствено да натовари щаба и да избяга “.

От думите му се разбра, че не вижда проблем в четирикратното нарастване на недостига, което ще последва от актуализацията на бюджета. „ За да не стане някой ден някой да приказва, че ние сме напазарили, нашите приходни организации работят прелестно, бюджетът е цялостен, плащаме и завършваме тематиката. Честно и честно. Не да оставяме някой идващ да заплаща. Ние сме си събрали парите от битката с контрабандата и корупцията, и си плащаме. Така, както платихме на съветската компания реакторите за АЕЦ „ Белене “, изясни Борисов пред дипломатите, които чинно го слушаха.

Задочни конфликти по тематиката имаше и по-късно същия ден. Румен Радев разяснява, че не е срещу покупката на F-16, само че акцентира, че предназначението на изтребителя е " да носи въоръжение и да го употребява ". И предизвести, че в случай че нещо от " големия пакет от услуги ", които вървят със самолетите, не бъде доставено, качествата им " деградират доста ".

По същото време военният министър Красимир Каракачанов дефинира като " нечестни спекулации " изказванията, че са направени взаимни отстъпки със качествата на самолетите. Изявлението той направи на съвещание на парламентарната комисия по защита, която през вчерашния ден утвърди ратификацията на нужните интернационалните съглашения за придобиване на изтребителите. Ратификацията ще бъде разисквана в пленарната зала на Народното събрание в петък.

ПРИОРИТЕТИ

Пред посланиците външният министър Екатерина Захариева разгласи, че положителните връзки, които българската страна има със страните в Азия, „ би трябвало да се материализират в по-тесни стопански връзки “. И акцентира растящото значение на Африка: „ Ние не сме били колонизатор, огромна част от елита на тези страни е приключил в България, имат министри, които приказват български. Така че следва доста повече работа и фокус на България в този континент “. По думите й връзките сред Европа и Съединени американски щати са комплицирани, само че Вашингтон остава наш стратегически сътрудник.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР