В опит да обуздаят галопиращите цени на електроенергията и природния

...
В опит да обуздаят галопиращите цени на електроенергията и природния
Коментари Харесай

Протести, размирици, тероризъм, скъпи горива и други събития от седмицата

В опит да обуздаят галопиращите цени на електрическата енергия и природния газ европейските страни започнаха редица ограничения за субсидиране на по-бедните семейства при заплащането на рекордно поскъпналите сметки за ток.

В кратковременен проект се планува краткотрайно отсрочване на заплащането на сметките, както и понижаване на данъчните ставки за уязвимите семейства. Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон прикани за тази цел да се употребяват и приходите от търговията с въглеродни излъчвания. В средносрочен проект Еврокомисията предлага да се проучат опциите за взаимни доставки на природен газ от страни-членки.

От своя страна Русия увери, че е подготвена да усили доставките на природен газ за Европа. Според президента Владимир Путин повишаването на природния газ се дължи на недостига на електрическа енергия, нарастването на каузи на силата от възобновими източници и отводът от дълготрайните контракти за доставка на газ в интерес на спот пазара.

И още една икономическа тематика от седмицата. Изпълнителният съвет на МВФ оневини шефа Кристалина Георгиева. Преди месец тя беше упрекната, че до момента в който е била основен изпълнителен шеф на Световната банка е оказвала напън върху подчинените си да манипулират рейтинг за бизнес климата в интерес на Китай.

Георгиева благодари на Съвета за " задълбочения и неутрален " обзор на проблема и акцентира, че желае да ускори доверието в институцията, като остави пространство за разнообразни отзиви.

Трима американски откриватели на пазара на труда бяха отличени с тазгодишната Нобелова премия за стопански науки. Емпиричните проучвания на Дейвид Кард при започване на 90-те унищожават някои легенди в икономическата мисъл, а спомагателната методология, създадена от Джошуа Ангрист и Гуидо Имбенс подкрепят проучванията в тази област.

Тероризъм и безредици

В Ливан през вчерашния ден беше ден на печал откакто шестима души починаха, а над 30 бяха ранени при пукотевица на протестен протест в Бейрут против магистрата, който проверява миналогодишния мощен гърмеж на пристанището. Демонстрацията беше проведена от придвижванията Хизбула и Амал, които обявиха, че въоръжени членове на християнска секта са разкрили огън по протестиращите от покривите на околни здания.

Армията разположи танкове и елементи по централните улици на Бейрут, само че размириците продължиха няколко часа.

Шиитските придвижвания Хизбула и Амал желаят отстраняването на съдията Тарек Битар, който управлява следствието на опустошителния гърмеж в пристанището на Бейрут, при който починаха минимум 190 души и бяха ранени повече от 6500. В врата на ливанската столица се взривиха 2700 тона амониев нитрат - вещество, употребявано за експлозиви и торове, а вредите се пресмятат на милиарди долари. Роднините на жертвите обаче поддържат работата на магистрата.

Трагичните събития от четвъртък единствено задълбочават така и така тежката обстановка в Ливан, който след мощната детонация е потънал в дълбока икономическа и политическа рецесия и все още висши държавни чиновници не са подведени под отговорност.

И в Норвегия означиха ден на печал за жертвите на нахлуване с лък, което съгласно управляващите е било терористично. Точните претекстове на нападателя не са ясни, само че той наскоро е приел исляма и очевидно се е радикализирал. 37-годишният причинител на нападението почнал да стреля с лък и стрели, при което лиши живота на петима души, а двама са ранени. Мъжът е признал за убийствата и остава под арест в здравно заведение, където ще му бъде направена психиатричната оценка.

Заради случая на служителите на реда в цяла Норвегия е подредено да носят огнестрелни оръжия. Обикновено, при липса на нужда, полицията в страната е невъоръжена.

Тероризмът подсети за себе си и във Англия. Депутатът от ръководещата Консевративна партия сър Дейвид Еймс умря откакто бе намушкан няколко пъти с нож в неговата община. Полицията аресутва 25-годишен мъж по съмнения в убийството на депутата. Намерен е нож, с който се допуска, че е осъществено закононарушението.

Отделът за битка с тероризма води следствието на случая.

Политиката

Политическите разтърсвания от седмицата засегнаха Австрия. Страната се оказа с нов канцлер след корупционен скандал, който този път докара до оставката на Себастиян Курц. Курц е упрекнат, че с пари на данъкоплатците е финансирал медийна акция в интерес на неговата кандидатура. Той изрично отхвърли обвиняванията.

Предишното съдружно държавно управление на Курц падна след сходни обвинявания в корупция против тогавашния вицеканцлер Хайнц-Кристиян Щрахе през 2019-а година.

Бившият външен министър Александер Шаленберг зае овакантеното канцлерско кресло. Австрия остава ангажирана с евроинтеграцията на Западните Балкани и ще продължи да следва твърдия курс против незаконната имиграция в Европейски Съюз, съобщи новият канцлер.

Стотици хиляди италианци стачкуваха по пристанищата на страната против наложителния зелен пропуск в държавния и частен бранш. Около 300 души блокираха входа на пристанището в Генуа, което докара до закъснения. Стотици стачкуваха и на пристанището в Триест - огромен център на североизток. От през вчерашния ден всички служащи би трябвало да демонстрират по този начин наречения Зелен пропуск, като доказателство за имунизация, скорошно възобновяване от Ковид-19 или негативен тест. В противоположен случай служителят ще бъде разгласен за отсъстващ и ще остане без възнаграждение. Над 86 % от италианците на възраст над 12 години са получили най-малко една доза от имунизациите, като по този метод автоматизирано се квалифицират за документ. До три милиона служащи обаче не са имунизирани.

А жителите на най-големия австралийски град Сидни отпразнуваха края на траялия 106 дни локдаун. Щатът Нов Южен Уелс в този момент е подготвен за разпределяне на някои от рестриктивните мерки и доста бизнеси още веднъж ще могат да стартират работа, сподели министър председател Доминик Пероте и акцентира, че това се дължи на постигнатата цел за цялостно имунизиране на 70 % от популацията.

Поглед към звездите 

Напълно самостоятелният ракетен галактически уред " Блу Ориджин " извърши втория си формален полет, излитайки от площадката за изстрелване в щата Тексас. В пътешествието до границата на космоса с дълготрайност към 11 минути взе присъединяване и 90-годишният артист от галактическата поредност " Стар Трек " Уилям Шатнър. Четиримата участници в полета прекараха броени минути в безтегловност, след което пътническата капсула се върна назад, приземявайки се с парашути.

Британският престолонаследник принц Уилям обаче съобщи, чепредприемачите би трябвало да се концентрират върху спасяването на Земята, вместо да летят в космоса. Херцогът на Кеймбридж предизвести и за възходяща климатична тревога измежду младежите, които считат бъдещето си за застрашено болести световното стопляне. Уилям акцентира, че татко му принц Чарлз от дълго време предизвестява за климатичните промени, само че непрекъснато се е сблъсквал с компликации в убеждаването на хората какъв брой сериозен е казусът.

 Уилям приказва в навечерието на първото връчване на премия " Ъртшот " за начинания за избавяне на планетата ни. Името е въодушевено от упоритостта на американския президент Джон Кенеди " Муншот " да има човек стъпил на Луната. Лауреатите на премията ще са петима, като всеки ще получи по един милион паунда.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР