В около 10 на сто от училища в страната няма

...
В около 10 на сто от училища в страната няма
Коментари Харесай

В около 10% от училища в страната няма назначени медицински сестри

В към 10 на 100 от учебни заведения в страната няма назначени медицински сестри, заяви БНР. Една пета от образователните заведения са сключили контракти с медицински лица, които работят по едно и също време в 2-3 учебни заведения и детски градини по график и в тях няма целодневни медицински грижи.

Наличието на здравни кабинети е регламентирано в Закона за здравето. Според нормативната уредба медицинските експерти в учебните заведения работят по контракт, подписан с кмета на съответната община. Финансирането се прави със средства от общинските бюджети.

Теодора Дачева, зам.-изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините, уточни, че 80-90% от учебните заведения и детските градини са обезпечени с медицински експерти.

" Липсата е най-много в дребните обитаеми места и дребните, като величина, заведения. Практиката по тези е, че един медицински експерт обслужва няколко заведения, което естествено не разрешава той да е от самото начало в едно заведение разполагаем на децата. Имаме огромен проблем с неналичието на фрагменти в дребните обитаеми места. Проблемът към този момент се придвижва и в огромните градове във връзка с неналичието на медицински сестри, главно, какво да приказваме за дребните – където съвсем напълно липсват тук-там ", разяснява тя.

Дачева добави, че общините оферират редица обществени придобивки, в това число се оферират безвъзмездни квартири и други облекчения, с цел да ги привлекат медицински личен състав на работа, само че не на всички места това има триумф. Там, където няма подобен здравна сестра, се поставят старания да се образова личния състав най-малко на умения за оказване на първа незабавна здравна помощ, до момента в който се включи здравната система, добави тя.

По думите й лекарите в учебните заведения са доста малко, тъй като заплащането не дава отговор на квалификацията им, а и също така нямат да има поле за развиване. Дачева сподели още, че се работи по актуализиране на Наредба 3 на Министерството на здравеопазването, която е доста остаряла.

Средствата за здравно обслужване в здравен кабинет се дефинират по стандарт на база на брой дете и възпитаник в детските градини и учебните заведения. За тази година в бюджета са планувани над 48 милиона лв., оповестиха за БНР от Министерството на финансите.

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова уточни, че във всяко учебно заведение, в което има над 800 възпитаници, е безусловно наложително да има здравно лице. За дребните учебни заведения едно медисинско лице може да обслужва няколко учебни заведения или да се употребява лекаря в амбулаторията за първична здравна помощ, добави тя.

" По наши данни в 2013 учебни заведения има здравно лице. Нашата визия е за пълноценна здравна помощ в учебните заведения. Ние сме в добър контакт с Министерството на здравеопазването. Грижата за тези здравни кабинети е споделена ", сподели Михайлова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР