В официалния отчет на оглавяваната от Сотир Цацаров Антикорупционна комисия

...
В официалния отчет на оглавяваната от Сотир Цацаров Антикорупционна комисия
Коментари Харесай

Цацаров излъга колко плаща КПКОНПИ за грешките си

В формалния доклад на ръководената от Сотир Цацаров Антикорупционна комисия КПКОНПИ има погрешни данни за компенсациите, които институцията е наказана да заплати поради свои неточности. Това е толкоз елементарно проверимо по правосъдните регистри, че буди същинско неразбиране за какво му е на някогашния основен прокурор по този начин да своеволничи с обстоятелствата. На 10 март " Сега " попита комисията от кое място се получава това разминаване. Ако имаше разумно пояснение, към този момент несъмнено щеше да бъде обещано. Но КПКОНПИ резервира безмълвие. Докладът към този момент бе утвърден и от Народното събрание. 

По закон страната дават отговор за вредите, породени на жители и юридически лица от незаконосъобразни актове, дейности или бездействия на нейни органи. Обезщетенията по Закона за отговорността на страната ги плащаме всички данъкоплатци. Затова най-логично е информацията за размера им да бъде обществена. Това е част от прозрачността, която институциите дължат на жителите. И въз основата на която можем да си вършим изводите по какъв начин работят въпросните институции.

Комисията за конфискация, която се вля в Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), ревностно пазеше тази информация. " Сега " води дело, с цел да я получи. Така стана ясно, че преди 2018 година присъдените за противозаконните й дейности компенсации са за общо 380 045 лева

За първи път данни за компенсациите по ЗОДОВ, които комисията е наказана да заплати, се появиха в последния й отчет - този за 2020 година Учудваща неприкритост по тематиката на новия й ръководител Сотир Цацаров, по чието време като основен прокурор тези данни изчезнаха от отчетите на прокуратурата. А държавното обвиняване стартира да изяснява по какъв начин не ги събира. Което е неуместно, в случай, че ги заплаща.

В отчета на КПКОНПИ за 2020 година е записано, че  " по силата на влезлите в действие през 2020 година решения по реда на ЗОДОВ комисията е наказана да заплати на страните в производствата компенсации за претърпени имуществени и неимуществени вреди в общ размер на 33 000 лева " Похвална гласност. Само че сумата е в пъти по-голяма.

При търсене в правосъдните регистри с лекост се откриват дефинитивни решения по ЗОДОВ, постановени през предходната година против комисията.

Ето единствено две от тях. Има и други.

На 1 октомври Върховният касационен съд на дело за 40 хиляди лева обезщетение. Долните инстанции - Окръжният съд във Видин и Апелативният съд в София са присъдили тези 40 хиляди лева на двама души - 30 хиляди лева на К.Р и 10 хиляди лева на Л.Р. Освен това са им присъдени и лихвите от март 2017 година до изплащането на сумата. К.Р. има присъда за противозаконна сеч от 2009 година, поради която против него стартира инспекция за нелегално имущество. След съглашение с прокуратурата той е наказан на пробация за това, че е транспортирал 6,20 куб. м. дърва на стойност 279 лева. Л.Р. е брачната половинка му. През 2011 година са наложени обезпечителни ограничения върху имуществото му и върху двете му компании. През 2015 година съдът дефинитивно е отхвърлил като необоснован желае за конфискация на малко над 151 хиляди лева от съпрузите.

Така те получават правото да търсят обезщетение от комисията и го вършат. Като дефинира компенсацията, съдът взема поради, че производството по конфискация е траяло към 4 години, през които съпрузите са имали негативни прекарвания, свързани със стрес и притеснения от опцията да бъде отнето имуществото им. Заради негативните страсти се е влошило здравословното положение на мъжа.

По време на делото притежаваните от фамилията недвижими парцели, коли и парични влогове са били блокирани и те не са можели да се разпореждат с тях. Затова на мъжа са присъдени 30 хиляди лева, а на дамата - 10 хиляди лева

Щом съдът е приел, че К.Р. няма нелегално имущество, направеното от комисията съмнение в противоположния смисъл, което е послужило като съображение за започване и водене на производството за конфискация, се явява безпричинно и незаконосъобразно. Затова всички вреди, породени на К.Р., които са вследствие на воденото произвеждане, подлежат на обезщетение, изяснява съдът.

И добавя, че до момента в който тече производството по конфискация, това сериозна засяга правото на труд и правото на частна благосъстоятелност, които директно засягат свободата на личността. 

Второто дело  през декември 2020 година с 10 000 лева обезщетение. То е поради произвеждане по конфискация, водено против К.Д като брачна половинка на проверяван от комисията. Обезщетението е присъдено на дамата, откакто инстанциите одобряват, че срещу нея е било нелегално формирано дело за лишаване на имущество, добито от незаконна активност, и това имущество е било нелегално възбранено и запорирано за 7 години.

В желае си К.Д. твърди, че инспекцията на комисията за конфискация била тенденциозна и несъобразена с показаните многочислени доказателства. Тя се оплаква още, че е била в невъзможност, до момента в който имуществото й е било със запори и възбрани. Обезпечителните ограничения били вдигнати едвам 9 месеца, откакто делото за конфискация дефинитивно завършило. През това време дамата не успявала да погасява и ипотечния си заем и банката пристъпила към наложително събиране на вземанията си. А в това време се разболяла съществено.

В концепцията си като претендент за началник на КПКОНПИ Цацаров говореше за някакъв публичен съвет към комисията. Очаквано, подобен не беше основан. Точно както и в прокуратурата за 7 години не се появи публичният съвет,. Може би в случай че към КПКОНПИ имаше публичен съвет, такива неточности щяха да са по-малко вероятни.

Тъй като на процедура Цацаров е безотговорен, евентуално в никакъв случай няма да получим пояснения за тази неточност в отчета на ръководената от него комисия. Нито някой в миналото ще понесе отговорност. За нас остава да се надяваме, че иде тирада за техническа неточност. Защото другото би означавало, че комисията съзнателно лъже, с цел да прикрие проблемите в работата си, за които плащаме всички ние. И в случай че тази сметка е сбъркана, за какво да имаме вяра на сметките за запорите, възбраните и иззетото имущество, показани от комисията. Изобщо, тази на пръв взор дребна неточност, слага цялата й активност под въпрос. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР