В Община Разград стартира процедура за избор на членове на

...
В Община Разград стартира процедура за избор на членове на
Коментари Харесай

В Община Разград стартира процедура за избор на членове на Съвета на децата към Държавна агенция за закрила на детето

В Община Разград започва процедура за избор на членове на общинско равнище на Съвета на децата към Държавна организация за протекция на детето.

Съветът на децата е съвещателен орган към ръководителя на Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД), който извършва главните правила на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето и Закона за протекция на детето. Целта на Съвета е да даде опция на децата да обменят познания, умения и полезности, да взаимодействат с държавни и неправителствени организации на национално и районно равнище, да показват своята позиция, мисли и усеща по въпроси, които засягат правото на отбрана, да вземат участие в обществено-политическия живот на страната.

В състава на Съвета на децата се включват представители на деца на възраст от 13 до 16 години от всички 28 административни области, както и 4 квоти за деца от уязвими групи и 1 квота за деца, получили интернационална протекция в България. Членовете на Съвета се избират за период от две образователни години, като от тях се дефинират ръководител и заместник-председател. Всяко дете може да кандидатства единствено за едно от следните посоки:

а) членове на учебни форми за самоуправление, според член 171 на Закона за предучилищното и учебното обучение, или на детски/младежки препоръки, парламенти и др.;

б) представители на детски и юношески начинания и стратегии, финансирани от бизнеса;

в) представители на неправителствени организации, работещи с деца, както и потребители/доброволци в обществени услуги за деца;

г) самостоятелни кандидатури.

Всички кандидатури се правят оценка по избрани критерии: Активност; Креативност; Толерантност; Ангажираност към обща кауза; Умение за водене на договаряния и присъединяване в групови дискусии; Ориентираност към резултати; Организаторски умения; Доказани умения да работи, стимулира и сплотява децата от областта; Умение за изявление на позиция от името на другите деца от областта; Възможност за пътешестване без компаньон (не се отнася за деца от уязвими групи, които имат потребност от подкрепа).

Относно избора на деца бежанци се взимат под внимание следните условия: Детето да е получило интернационална протекция и да владее задоволително добре български език, с цел да може да поддържа връзка с всички членове на Съвета.

Документите за присъединяване в процедурата се подават в постройката на Община Разград, бул. „ Бели Лом “ № 37А, сутеренен етаж, стая 06 „ Деловодство “, по пощата на посочения адрес или на електронен адрес: [email protected] в период до 24.05.2022 година по приложените мостри на формуляр за кандидатстване и мотивационно писмо:
Процедура за избор на членове на Съвета на децата;Формуляр за кандидатстване;Мотивационно писмо;Ако дете кандидатства по направление а), б) или в) е належащо към формуляра за кандидатстване да бъде прикован протокол или различен документ, доказващ решение за номинацията.
Комисия, назначена със заповед на кмета на Община Разград, в състав: специалист от общинската администрация, представител на локалните медии, един общински консултант, представител на бизнеса, представител на неправителствена организация и/или обществена услуга, ще прегледа постъпилите кандидатури и ще извърши асортимент за членове на Съвета на децата в период до 30.05.2022 година

В период до 15.06.2022 година утвърдените оферти ще бъдат показани пред Областния шеф.

Допълнителна информация може да даде Теодора Ненкова – основен специалист в отдел „ Образование и спорт “, тел. 084/618 321
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР