В община Бургас няма получавани сигнали за незаконното строителство на

...
В община Бургас няма получавани сигнали за незаконното строителство на
Коментари Харесай

Никой не знаел за незаконните къщи край сарая на Доган в Росенец

В община Бургас няма получавани сигнали за противозаконното строителство на къщи и други постройки около летния сарай на Ахмед Доган в Росенец. Общината твърди, че никой не е знаел за течащото нелегално строителство на постройките, които в този момент се оказват и ничии и ще бъдат съборени. Неизвестен може да се окаже и причинителят на нелегално брегоукрепване край кея на сараите. Строежът на кея е най-голямото нарушаване, надяваме се то да не бъде замазано. 

Това разяснява пред " Сега " общинският консултант от " Демократична България " Димитър Найденов във връзка издадена от община Бургас заповед за събарянето на 5 противозаконни постройки в региона на сараите. Както заяви bTV, две от постройките са на територията на самите сараи и заповедта за събарянето им се оспорва, само че останалите 3 са на държавна земя и се водят ничии - без прочут притежател и възложител на строителството. 

Трите ничии постройки върхух държавна земя съставляват къща с три равнища, двуетажна сграда на плажа и павилион за охранители, сподели в репортаж от мястото bTV. Според констативните актове на общината противозаконните постройки са с незнаен възложител и строител. Те нямат безусловно никакви документи. " Твърди се, че никой не е знаел за строителството им, тъй като достъпът до тези парцели е бил стеснен ", изясни Найденов. В региона обаче всеобщо допускат на кого са противозаконните постройки. 

Едната от тях - двуетажна сграда на плажа, който бе завзет от протестиращите - въпреки всичко е била припозната от компания " Стрейтлайн ", излиза наяве от констативния акт на общината. Това е компанията, закупила от " Лукойл " 180 дка в местността и продала на собствен ред 8 дка от тях - върху които са построени сараите - на " Хермес Солар ". " Стрейтлайн " са възразили против констативния акт на общината за срутване на тази незаконна двуетажна постройка. Не е ясно с какви причини възразява " Стрейтлайн ". Общината е отказала да прегледа митинга им с обяснението, че не се явяват заинтригувана страна. " Стрейтлайн " е с посочен действителен притежател неслучилия се министър на капиталовото планиране в кабинета Орешарски арх. Калин Тихолов. Ничиите постройки ще се бутат за сметка на притежателя на терена - страната, процедурата евентуално ще се проточи до началото на идната година поради условия за оценка и възлагане на самото разрушение, както и приемането на средства от Министерски съвет, изясни пред малкия екран регионалният шеф Вълчо Чолаков. 

Две от постройките без документи са на територията на самите сараи - оранжерия и двуетажна сграда пред кея, само че за тях има подадено несъгласие от компания " Хермес Солар ". 

" Очакаваме занапред отговори от РИОСВ-Бургас за друга активност в региона - осъществено брегоукрепване в дясно от кея ", изясни Димитър Найденов. Според него освен това брегоукрепване може да е налице и закононарушение по Наказателния кодекс, който планува затвор до 3 години или санкция до 10 000 лева при увреждане на предпазени зони. Районът попада в предпазена зона " Бакърлъка ". " Поискали сме информация дали има осъществен Оценка на въздействието върху околната среда и изобщо кой и по какъв начин е правил брегоукрепването ", разяснява Найденов. 

Той прикани институции и медии да не губят от взор най-сериозното нарушаване към сараите - порасналия с 230 метра пристан пред сараите. " Тук най-малко е ясно кой претендира за благосъстоятелност - " Хермес солар ". 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР