В обществото няма достатъчно информация за аутистичните хора и затова

...
В обществото няма достатъчно информация за аутистичните хора и затова
Коментари Харесай

Международен проект ще помага на хора с аутизъм да намерят работа

В обществото няма задоволително информация за аутистичните хора и по тази причина те биват одобрявани мъчно. В същото време от ден на ден деца се диагностицират с аутизъм. Това споделя Галина Иванова, специалист по интернационален план за претовареност на младежи с аутизъм. 2 април е интернационален ден на информираността за аутизма.

Според Иванова огромният проблем идва, когато децата с аутизъм пораснат и не могат да се осъществят на трудовия пазар. За България няма публични данни за заетостта на хората с аутизъм, само че във Англия, да вземем за пример, единствено 15% от тези хора работят. Процентът на безработица измежду хората с аутизъм в европейски мащаб варира сред 76 и 90%, сочат систематизираните данни. “Към това би трябвало да отбележим и обстоятелството, че даже когато хората от аутистичния набор съумеят да намерят работа, тя нормално е нискоквалифицирана, нископлатена и надалеч под самостоятелните им благоприятни условия. Според мен, това е и едно от най-големите терзания за всички родители на деца с аутизъм – какво ще се случи с тях, когато пораснат, по какъв начин тези деца ще се научат да се оправят сами в света, който им наподобява непознат и към който те мъчно се приспособяват ”, споделя Иванова.

И добавя, че хората от аутистичния набор имат характерни качества, които биха могли да са преимущество както за тях, по този начин и за работодателите. Това е и задачата на плана, по който Иванова работи - WIN-WITH-U, финансиран по стратегия Еразъм +.

Обикновено хората от аутистичния набор са деликатни към детайлите, усещат се удобно, когато се придържат към графици и са положителни в повтарящи се задания, извънредно пунктуални са и несъмнено са хора, на които може да се разчита. Тези качества вършат някои от тях изключително подобаващи за ИТ бранша (управление на системи, тестване на програмен продукт, програмиране, въвеждане на данни и др.) Всеки има разнообразни качества и всеки може да бъде потребен в обществото, уверена е тя.

Важно е обществото да има информация за аутизма, тъй като от ден на ден деца се диагностицират с аутизъм както в международен мащаб, по този начин и в България - данните варират от 1 на 150 до 1 на 100 деца. Ранната диагностика е основна, защото работата с аутистичните деца в първите години е изключително значима. Родителите би трябвало да са осведомени с казуса и да са в положение да реагират при първите признаци, като потърсят навременна консултация със експерт.

Информираността е значима и тъй като единствено добре осведомено за проблемите общество може да е толерантно и приемащо, интензивно да включи хората с аутизъм на пазара на труда, тъй че те да водят живот, който е оптимално непосредствен до нашите стандарти за нормалност.

Иванова изяснява, че е по-коректно да се приказва за аутистичен набор в сравнение с за аутизъм. Не е изцяло конкретизирано какво го предизвиква, а броят на случаите се усилва стремглаво както в България, по този начин и по света. “Към момента в Европа повече от 3,3 милиона души са диагностицирани със болести от аутистичния набор, като трендовете са извънредно тревожни. Като цяло аутизмът е обвързван с нарушаване в обществените взаимоотношения, нарушавания на речта и езика и стандартен, повтарящ се репертоар на дейности и ползи ”, споделя Иванова.

И добавя, че тези хора имат потребност на първо място от топло и човешко схващане към метода, по който те възприемат света, защото той е специфичност, която ги съпътства през целия им живот.

" Хората от аутистичния набор имат не по-малко право от всички останали на личностно развиване, обучение, претовареност и автономия. Цялостното отношение към тях от страна на организации, центрове, даже и от фамилиите, не би трябвало да бъде протективно, а включващо ", изяснява специалистът. Проекта WIN-WITH-U ще запознае работодателите, най-много от ИТ бранша по какъв начин да употребяват по най-хубавия метод опциите и качествата на тези хора, като им обезпечат характерната работна среда, от която те имат потребност. Ще бъде готова и обучителна стратегия, която да помогне на младежите с аутизъм да се приспособяват към работната среда. Предвижда се и да бъде основана специфична просветителна платформа, безвъзмездна и налична, в това число на български. От българска страна по плана работи „ Европейски център за качество “ ООД. С плана са ангажирани и едни от най-големите интернационалните организации с фокус в сферата - Autism Europe, Specialisterne foundation (Дания) и Universita Campus Bio Medico Di Roma (Италия), както и университетът LUISS в Италия.

Повече информация може да бъде открита на Facebook на плана.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР