В Ню Йорк се готвят за още по-активна съпротива срещу

...
В Ню Йорк се готвят за още по-активна съпротива срещу
Коментари Харесай

Моето тяло - моят избор: Ще имат ли жените в САЩ право на аборт?


В Ню Йорк се готвят за още по-активна опозиция против желаното фрапантно ограничение на правото на аборт в Съединени американски щати. Ако това се случи, щатът може да стане леговище за дами от цялата страна - както е било и преди.

„ Моето тяло - моят избор “: Това е най-популярният девиз на акцията за правото на аборт, която набира скорост.

„ Ню Йорк би трябвало да се изправи на митинг. Тъжно е че историята се повтаря по този метод “, споделя 78-годишната Линда, която се е борила за правото на аборт и преди 50 години. “След толкоз години дамите още веднъж са в заплаха. Това ми разрушава сърцето. Що за общество сме? Пука ли им за дамите въобще? ”.

А Сара, която е на към 20 години, е безапелационна: “Ако забранят абортите, ще се замисля дали да не емигрирам. Без достъп до опция за аборт не бих се чувствала в сигурност ”.

Ню Йорк е бил пионер и преди

„ Но каквото и да е решението на Върховния съд, дамите, на които се постанова да пресечен бременността си, ще продължат да бъдат посрещани с отворени прегръдки, без значение от кое място са “, дава обещание губернаторката на щата Кати Хочул.

Така Ню Йорк счита да си възвърне славата отпреди 50 години, когато стана един от първите щати в Съединени американски щати, вдигнали възбраната за аборти - доста преди знаковото решение по делото “Роу против Уейд ”, което направи абортите легални в цялата страна. През 1970 година две трети от дамите, които помятат в щата Ню Йорк, идват от други места. Възможно е това да стартира да се случва още веднъж, в случай че Върховният съд реши да анулира правото на аборт в цялата страна.

Фонд за даване на финансова помощ
Редакцията предлага
Губернаторката Хочул и министърката на правораздаването Летисия Джеймс към този момент се приготвят. Фонд за финансова помощ, който разполага с 35 милиона $, ще оказва помощ на клиниките за репродуктивно здраве да се снабдят с по-добро съоръжение и да покриват потребностите на хората, които търсят помощ при тях. “Забраните не стопират абортите. Забраните стопират само безвредните аборти. Затова ние ще продължим да предоставяме поддръжка за безвредни аборти тук ”, споделя Летисия Джеймс.

Когато слуша новините, лекарката Сюзан има възприятието, че се е върнала обратно във времето. Тя желае да остане анонимна, тъй като нееднократно е била заплашвана. Нюйоркчанката е направила доста аборти – тя е в екип от лекари, които доставят американските дами с хапчета, предизвикващи аборт.

Сюзан получава доста позвънявания от. “Жени, които през сълзи ми споделят: „ Вече имам две деца, а нямаме повече пари, нито кола, с цел да стигна до Оклахома или Ню Мексико. Не знам какво да върша. Вече съм в шеста седмица и всички клиники в Тексас отхвърлят да ми оказват помощ ”.

Ако изпраща хапчета в Тексас и някой разбере за това, лекарката ще бъде съдена, тъй като по законите на Тексас това е закононарушение. „ От Тексас могат да се свържат с щатската полиция в Ню Йорк и да ме арестуват и екстрадират в Тексас ”, споделя Сюзан. Лекари като нея предизвестяват - такива противоречиви правни въпроси би трябвало да се изяснят от законодателните органи в Ню Йорк, с цел да бъдат медиците в сигурност.

Правото на аборт ще зависи от пощенския код?

Сюзан към момента не може да повярва, че това се случва. Откакто е приключила медицина, консервативните политици в страната непроменяемо се пробват да лимитират правото на аборт. “Навремето си мислех, че няма по какъв начин да анулират закона, само че те започнаха да вкарват от ден на ден и повече рестрикции. И в този момент правото на аборт в Съединени американски щати може да зависи от местожителството ”.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР