В Ню Йорк, където пандемичните условия все още са сложни

...
В Ню Йорк, където пандемичните условия все още са сложни
Коментари Харесай

Празничен концерт за 24 май от Ню Йорк

В Ню Йорк, където пандемичните условия към момента са комплицирани и не разрешават провеждането на концерти с аудитория, уредниците на фестивала уважиха 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

Заради пандемията форматът на галаконцерта тази година е по-различен - той беше виртуален, записан авансово и оповестен на празника в интернет.

В него са включени осъществявания на цигуларите Александрина Боянова (която свири и на виола), Станичка Димитрова и Георги Вълчев, пианистките Лора Ал-Ахмад, Анна Стойчева и Лора Чекоратова, и на тромпетиста Били Хънтър от Оркестъра на Метрополитън опера.

Избрани са композиции от Фредерик Шопен, Хърбърт Кларк, Бела Барток, Марин Големинов, Сергей Прокофиев, Петър Христосков, Димитър Христов, Родион Шчедрин, Добринка Табакова, Лора Ал-Ахмад. За край звучат български хора, аранжирани за тромпет и пиано.

Надеждите на уредниците на фестивала са, че от есента събитията от афиша му ще се върнат още веднъж на сцената, пред аудитория, в Карнеги хол и залата на Генералното консулство в Ню Йорк.

Подробности за реализирането на празничния концерт пианистката Лора Чекоратова - един от артистичните шефове на " Българските концертни вечери в Ню Йорк " - описа в предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт ". Чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР