В няколко точки във Фейсбук пост Радан Кънев коментира нашумялата

...
В няколко точки във Фейсбук пост Радан Кънев коментира нашумялата
Коментари Харесай

Радан Кънев за неизбежната отбрана: Ако насърчим подобно възмездие, ще стане страшно

В няколко точки във Facebook пост Радан Кънев разяснява нашумялата тематика на седмицата - казусът в Пловдив и убийството на Жоро Плъха. Политикът не приказва толкоз за самия проблем, а за неизбежната самозащита и нейната история. 

Постът на Радан Кънев без редактроска интервенция: 

(Почти) Накратко:

1) Институтът на неизбежната защита и превишаването на нейните лимити се развива 140 години в България и още няколкостотин в Европа. Не можем да пренебрегнем труда на много генерации учени и съдии, тъй като има престъпност. Винаги е имало.

2) Право на съда е да реши налице ли е неизбежна защита и превишени ли са нейните лимити. Всеки случай е друг, основна е " субективната страна " - мотивацията на дееца. В съответния случай, на база на наличните данни, тя не наподобява прекомерно отбранителна, само че е доста малко информацията.

3) Да, човешкият живот е по-висша полезност от собствеността. И животът на нарушителя също. Който не го схваща, не е част от християнската цивилизация, а от някоя друга. Лошо нема.

4) Не, цивилизацията, в която живеем - европейска, християнска, учредена на наследството на Римската империя, Църквата и Просвещението, меко казано не предизвиква упражняването на отмъщение от жертвата. Ако причинителят работи със схващане за наказване, а не за защита, той се санкционира по главния състав на ликвидиране, а не превишаване на рамките.

5) Знам, че тази позиция е непопулярна и обмислям като правист, а не " като човек ". Не ме интересува - правото се е развивало хилядолетия като сечение на " положителното и справедливото ", на човещината и възмездието, не с цел да бъде известно.
Тук става дума за правила от върховен порядък, които не могат да бъдат загърбвани за малко овации.

6) Ако нашето общество насърчи упражняването на отмъщение от жертвата или от лица, които считат себе си за жертви, ще настане нещо ужасно. И спечелили няма да бъдат " здравите сили ", които през днешния ден зоват за правото да пуцат в дворовете и гаражите си.

Показателно е, че при настоящата законова уредба, отбранителната мотивация на дееца е много съмнителна. Представете си, в случай че законът му дава безсуловното право да стреля...
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР