В няколко мексикански града се проведоха огромни митинги срещу описаните

...
В няколко мексикански града се проведоха огромни митинги срещу описаните
Коментари Харесай

Огромни тълпи от хора се надигнаха срещу избирателната реформа в Мексико

В няколко мексикански града се организираха големи манифестации против описаните от протестиращите опити на държавното управление да подкопае изборните органи , предава „ BBC “. Най-големият митинг беше в Мексико Сити , където съгласно уредниците 500 000 души са излезли на шествие на основния площад на града. Местната администрация уточни броя от 90 000.

Миналата седмица законодателите гласоподаваха предложение за понижаване на бюджета на Националния изборен институт /INE/ и редуциране на личния състав му.

Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор упреква органа, че е привързан. Опонентите обаче разказват неотдавнашния избор като офанзива против самата народна власт , оказвайки напън върху Върховния съд да ги анулира като противоконституционни .

В неделя големи тълпи се събраха на историческия площад Сокало в Мексико Сити. Демонстрантите се разпръснаха по прилежащите улици в центъра на града.

„ Борим се да защитим нашата народна власт “ , показа протестиращата Вероника Ечевария, представена от „ Ройтерс “. Тя носеше шапка с надпис „ Долу ръцете от INE “ . Много стачкуващи носеха карти с сходен девиз. По-малки мирни демонстрации бяха проведени в няколко други града.

Сенатът на Мексико утвърди промените в сряда, след сходно гласоподаване в долната камара на Народното събрание. Реформите ще влязат в действие, откакто бъдат подписани от президента Лопес Обрадор.

Кореспондентът на „ BBC “ в Мексико Уил Грант съобщи, че това е може би най-полемичният политически въпрос в Мексико сега.  Лопес Обрадор , който беше определен през юли 2018 година след два предходни несполучливи опита, от дълго време подлага на критика INE, чийто личен състав следи изборите. Миналия месец той упрекна самостоятелния орган в машинация и сподели, че чиновниците му са си затворили очите за „ пълненето на изборни урни, подправянето на / изборни/  протоколи и пазаруването на гласове “.

При първия си опит да стане президент през 2006 година той загуби от своя закостенял противник Фелипе Калдерон с по-малко от един процентен пункт. Месеци наред Лопес Обрадор отхвърляше да признае резултата, който той осъди като машинация . Той също по този начин оспори резултата от изборите през 2012 година, когато загуби от Енрике Пеня Нието .

След успеха си през 2018 година Лопес Обрадор упорства за промяна на INE, която съгласно него ще спести на данъкоплатците 150 милиона $ /125 милиона паунда/ годишно посредством фрапантно понижаване на личния състав на организацията.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР