В някои сектори заплатата догонва ръста на инфлацията. България години

...
В някои сектори заплатата догонва ръста на инфлацията. България години
Коментари Харесай

От какво зависи ръстът на заплатите

„ В някои браншове заплатата догонва растежа на инфлацията. България години беше в дефлация, заплатите не намаляваха. Идеята е те да порастват, когато сме в инфлация. Не може да очакваме ръстът на заплатите да догони изцяло този на инфлацията ”. Това съобщи Надя Василева, ръководител на Българската конфедерация на по заетостта пред NOVA NEWS.

Липсата на фрагменти води до по-високо възнаграждение, изясни тя.

Според икономиста Михаил Кръстев заплатата би трябвало да зависи единствено от продуктивността на труда.

„ В началото на годината депутатите с болшинство вкараха механизъм, по който МРЗ се пресмята въз основата на междинната работна заплата за предходните 3 месеца. Сега минималната би трябвало да е 940 лева бруто. Данните за междинното възнаграждение в четири области са към 1200 лв.. Това значи, че цената на МРЗ доближава до междинната работна заплата. Създава се сериозен риск да бъдат освободени хора, да има затварящи предприятия, тъй като имаме покачване от 20% на тези стойности ”, изясни Кръстев.

Хората в сивата стопанска система няма да бъдат наранени от това, само че статистиката от тук нататък ще бъде като гилотина за бизнеса, който работи на ръба.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР