В някои държави от ЕС средствата за сближаване представляват значителна

...
В някои държави от ЕС средствата за сближаване представляват значителна
Коментари Харесай

ЕК ни отпуска пари за 787 000 българи, заплашени от бедност

В някои страни от Европейски Съюз средствата за доближаване съставляват забележителна поддръжка, като в България цената им до 2027 година доближава 1,8 на 100 от Брутният вътрешен продукт, сочат данни, показани през днешния ден от Европейската комисия. Допълва се, че през 2020 година Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в България е бил 55 на 100 от междинното за Европейски Съюз, като в региона на София е 92 на 100, до момента в който във всички останали райони е от 36 до 42 на 100.

Отбелязва се, че за по-слабо развити райони финансирането е даже по-високо и в българския Северозападен регион надвишава 3,5 на 100 от Брутният вътрешен продукт приблизително на година. Според предвижданията в идващите четири години тези европейски средства ще допринесат за растеж на Брутният вътрешен продукт от три % у нас, в Румъния и Португалия. До 2027 година България разполага с 10,8 милиарда евро за доближаване, като средствата ще бъдат ориентирани към икономическото, общественото и териториалното развиване, в това число за прехода към природосъобразна и цифровизирана стопанска система.

Комисията разяснява, че нашата страна получава помощ за развиването на нововъведения по общата политика за продан на технологии и резултати от проучвания, и тяхното приложение в сдруженията и стопанската система, за цифровизиране на администрацията. Отпуснати са 140 милиона евро за усъвършенстване на българските центрове за върхови достижения, 200 милиона евро ще бъдат предоставени на 12 центъра за цифрови нововъведения. Над 10 000 български сдружения ще получат целенасочена поддръжка за повишение на конкурентоспособността посредством нови индустриални вложения и асимилиране на модерни технологии.

Допълва се, че българската стопанска система е най-енергоемката в Европейски Съюз и ръководството на отпадъците остава предизвикателство, като преработката на битовите боклуци към момента е доста под междинното ниво в Европейски Съюз. България е измежду най-уязвимите страни в Европейски Съюз от измененията в природата, в това число повишението на температурата, от суша и несъразмерни превалявания.
 istock istock
За справяне с тези провокации вложения за 2,1 милиарда евро ще оказват помощ на нашата страна да реализира задачите за качеството на питейната вода и градските отпадъчни води, за чиста и кръгова стопанска система, за биоразнообразието, за изцяло ръководство на заканите от бедствия.

Над 1,7 милиона души ще се възползват от усъвършенстван достъп до публично водоснабдяване, а 340 000 души ще получат достъп до ново или усъвършенствано филтриране на отпадъчните води.

Тръгват нови стратегии за подкрепяне на компаниите

Гъстотата на железопътните линии и пътищата в България е надалеч под междинната за Европейски Съюз, като една трета от националната пътна мрежа е с неприятно качество и това въздейства на районната съгласуваност и пътната сигурност, се показва в оценката на комисията. За справяне с тези въпроси Европейски Съюз отпуска 1,5 милиарда евро. Предвидените вложения ще насърчат потреблението на чисти типове превоз и различни горива, ще подобрят качеството на пътищата и ще допринесат за понижаване на нездравословното влияние на транспортите върху околната среда. Ще бъдат финансирани планове за възстановяване на 167 километра пътища. С европейски средства е планувано да бъдат развити железопътни сектори, измежду които връзката сред България и Република Северна Македония и линията София-Перник-Радомир.

Равнищата на беднотия и неравноправие в приходите в България са изключително високи измежду децата, хората с увреждания, ромите и живеещите в селските и отдалечените региони, прибавя Европейска комисия. За битка с тези неравенства са планувани 2,5 милиарда евро. Инвестициите се чака да подобрят образованието и грижите в ранна детска възраст. Средствата ще предизвикват приобщаването на най-уязвимите групи, измежду които са възрастните хора и хората с увреждания, както и ромите.
 istock istock
Очаква се над 330 000 български жители да бъдат подкрепени в търсенето на работа, в това число над 45 000 роми. В региона на образованието 760 000 деца и възпитаници ще се възползват от европейското финансиране. Очаква се над 530 000 българи с ниски приходи и в затруднено състояние да получават храна и средства за разчистване всяка година, а 50 000 да получават топъл обяд през цялата година.

Общо европейските средства се планува да допринесат до 2030 година за повишение на нивото на претовареност у нас до 79 на 100, а всеки трети възрастен да продължи да учи. Очаква тези ограничения да бъдат от изгода за 787 000 българи, застрашени от беднотия и изключване от обществото. До 2029 година европейските средства следва да подобрят жилищните условия за 1247 българи и да обезпечат поддръжка за енергийна успеваемост на 3731 жилищни здания, съобщи Българска телеграфна агенция.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР