В НРД трябва да бъде заложено тази година със сигурност

...
В НРД трябва да бъде заложено тази година със сигурност
Коментари Харесай

Надзорът на НЗОК предлага болниците задължително да изплащат заплатите по КТД от 1 август

В НРД би трябвало да бъде заложено тази година сигурно лечебните заведения да реализират главните избрани хонорари в Колективния трудов контракт. Това споделя ръководителят на Надзорния съвет на НЗОК доцент Васил Пандов по време на съвещанието на Надзора от 20 април.

Доц. Пандов рапортува на Надзорниците за диалозите с БЛС и болничните асоциации по текстовете, касаещи обвързването на Рамковия контракт с Колективния трудов контракт, който беше подписан от Министерство на здравеопазването и синдикалните организации. Припомняме, че минималният размер на трудовите хонорари в него е 2000 лева за доктор, 1500 лева за експерт по здравни грижи и 900 лева за санитар.

„ На 13 април организирахме среща с всички декларирани болнични асоциации, като на тази среща в общи линии те единомислещо оповестиха, че са в неспособност да изпълнят тези разпореждания на Националния рамков контракт, че не са прецизни и други техни възражения. След това им беше дадена опция те да изпратят мнение по отношение на съответни оферти по тези разпореждания на Договора за изменение и допълнение, като нямахме такова съответно предложение за текстове до през вчерашния ден, с изключение на кардиналната им позиция. Пак споделям, че те не са страна по Националния рамков контракт, не могат да изпълнят по този начин заложените условия, защото финансирането, което те още не са осведомени какво ще бъде и по-скоро плановете, които са създали са, че не могат да изпълнят стойностите залегнали в Колективния трудов контракт, който беше подписан. Вчера (б.а. – 19 април) имахме работна среща сред членове на Българския лекарски съюз, членове на Надзорния съвет, шефа на НЗОК, в това число и част от болничните асоциации участваха. Разгледахме още веднъж мнението на регионалните лечебни заведения до министъра на опазването на здравето, които бяха дали съответни планове каква ще е за тях цената, с цел да изпълнят като главно заплащане заложените стойности в Колективния трудов контракт. В резултат на полемиката мога да кажа, че имаше разнообразни отзиви, позиции, сложни за балансиране “, споделя доцент Пандов.

Предложението на доцент Пандов е да има прочут интервал, в който лечебните заведения да се срещнат с новите стойности по НРД и да си реорганизират структурите, като този интервал да не е по-дълъг от 1 август. „ От 1 август би трябвало да изпълнят условията за главните заплати по Колективния трудов контракт. И другото, което обсъждахме, до 1 август би трябвало да извършват най-малко брутно. Да ги заложим от май до 1 август брутни “, споделя още доцент Пандов.

Спор с БЛС е провокирало и намаляването на заложените в претекстовете към ЗБНЗОК 2022 размери – от 2,2 млн. на 1,83 млн. Предложението на Касата е към 30 септември, при наблюдаване и трайно превишаване на месечните стойности, което не може да се компенсира с механизма за резистентност, да има понижаване на цената на клиничната пътека като цяло съгласно заложения размер на клиничната пътека за годината. От БЛС оферират пък да има понижаване общо на стойностите на лечебно заведение.

„ И по тази точка не стигнахме до някакъв консенсус. Имаме едно доста понижение на размерите с близо 400 000 хоспитализации по отношение на заложените в претекстовете към Законопроекта за бюджета на НЗОК. И поради това, че от началото на годината, както виждаме, има лечебни заведения, които имат трайно превишаване на избраните индикативни месечни стойности, ние този проблем не можем да не го адресираме. Той е систематичен. Знаем, че пациентът има свободен избор на лечебно заведение. Оттам нататък ние би трябвало да предвидим механизми при тези по-ниски размери какво би се случило и въпросният механизъм е този. Тук имаме обаче концептуални несъгласия. Идеята ми е, че подобен механизъм би трябвало да има. Въпросът е кой да бъде. Това е кардинално “, споделя доцент Пандов.

Проектът на Договора за изменение и допълнение на Националния рамков контракт за медицинските действия за 2020 – 2022 година е гледан и на днешното съвещание на Надзорния съвет, като следва Лекарския съюз да се запознае с него и вероятно на следващия ден да бъде подписан.

На съвещанието е взето решение месечните индикативни стойности на лечебните заведения за април месец да бъдат за което Zdrave.net към този момент писа.

Пълния текст на стенограмата може да видите
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР