В новото правителство на Кипър, което започна мандата си на

...
В новото правителство на Кипър, което започна мандата си на
Коментари Харесай

В новото правителство на Кипър преобладават заможните хора

В новото държавно управление на Кипър, което стартира мандата си на 1 март, доминират заможните хора.

Това излиза наяве от имуществените заявления на новите президент и министри при встъпването им в служба (т. нар. pothen esches), които бяха обществено оповестени. Оповестяването им съответства с разискването в Народното събрание на промени в закона, посредством които да се засилят прозрачността и контролът върху положението на хората във висшето държавно ръководство.

Президентът на Кипър Никос Христодулидис е измежду междинните притежатели в държавното управление.

Той е заявил недвижими парцели на стойност към 340 000 евро, като част от парцелите са завещание. Разполага с общо 120 000 евро в две сметки в две банки и изплаща два ипотечни заема за над 230 000 евро. Христодулидис не има акции в компании, няма кола на негово име.

Най-богат е министърът на вътрешните работи Константинос Йоану (на снимката).

Делът му в 6 поземлени парцела възлиза на към 2,7 млн. евро. Той има имоти, ниви, апартамент в Берлин на стойност 350 000 евро.

Йоану е акционер в 8 компании. Той има две коли, мотоциклет и е единственият член на кабинета притежател на лодка на стойност 45 000 евро. В банки държи 500 000 евро и е със заем от 370 000 евро.

Имоти на стойност съвсем 1,7 млн. евро афишира министърът на енергетиката Георгиос Папанастасиу.

С най-вече поземлена благосъстоятелност е земеделският министър Петрос Ксенофонтос. Той е притежател или съсобственик на 62 парцела, множеството от които са ниви.

Една от най-важните промени в закона, които Народното събрание стартира да разисква, планува декларациите на висшите представители на властта да се подават по електронен път, посредством специфична електронна платформа.

Първият стадий от нея е приключен и действието ѝ бе демонстрирано пред парламентарната комисия по време на полемиката по новия закон.

Платформата ще бъде обвързвана със системите на имотния указател и други държавни служби, като по този метод ще дава опция за автоматизирана инспекция на верността на оповестените данни и ще обезпечи по-ефективен надзор.

Ще се вкара и по-детайлно разказване в декларацията на произхода на средствата и имуществото. Очаква се депутатите да гласоподават новото законодателство до лятото.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР