В новия проектозакон за военната мобилизация в Украйна не се

...
В новия проектозакон за военната мобилизация в Украйна не се
Коментари Харесай

Украински депутат увери: Няма да има мобилизация на жени

В новия проектозакон за военната готовност в Украйна не се планува военна тегоба за дами, съобщи Ройтерс, като се базира на народен представител от украинския парламент.

Новият проектозакон на Украйна за военна готовност няма да включва дами или да вкарва по този начин наречената лотария за военна тегоба, съобщи заместник-председателят на украинската парламентарна комисия по национална сигурност, защита и разузнаването Йехор Чернев пред публичната телевизия на Украйна.
" Със сигурност мога да кажа, че няма да има
лотария за наборна военна работа, нито готовност на дами ", съобщи Чернев. " Няма да има противоконституционни положения ", добави той.

Десетки хиляди мъже се включиха непринудено в битката в отбрана на Украйна през първите месеци след пълномащабната съветска инвазия през февруари 2022 година, само че 22 месеца по-късно ентусиазмът понижа, което накара президентът Володимир Зеленски да обмисли нов законопроект, отбелязва Ройтерс.

Но препоръчаните промени в разпоредбите за готовност на армията, които биха разрешили на Киев да привика повече хора и да затегне глобите против укриването на наборна работа, бяха подложени на социална рецензия. А комисарят по правата на индивида към Народното събрание съобщи, че някои от предложенията в законопроекта са противоконституционни.

Европейската бизнес асоциация съобщи през вчерашния ден на своя уеб страница, че откакто е прегледала препоръчаното проектозаконодателство, тя има опасения по отношение на няколко препоръчани разпореждания в него, в това число опасения, свързани с опасности от корупция.
Комисия по национална сигурност, защита и разузнаване преглежда от предишния четвъртък препоръчаните промени в законопроекта. По-късно през днешния ден тя ще би трябвало да ги утвърди или да върне законопроекта на държавното управление за преправяне.

Ако бъде утвърдено от комисията, законодателството ще влезе за разискване в пленарна зала и може да претърпи още промени на второ и на трето четене. Накрая то би трябвало да бъде подписано от президента Зеленски, с цел да се трансформира в закон.

Инфо: Българска телеграфна агенция


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР