В нощта на 24 срещу 25 юли 1980 г. около

...
В нощта на 24 срещу 25 юли 1980 г. около
Коментари Харесай

39 години от смъртта на Владимир Висоцки

В нощта на 24 против 25 юли 1980 година към 4:00 ч. сутринта при много странни и към момента доста неразбираеми условия умира съветският артист и артист Владимир Висоцки. Съветската власт се пробва да скрие новината от необятната общност, тъй като се опасява от отзвука ѝ измежду жителите.

Вероятно за мнозина, родени след ерата на социализма, за които неговото име вероятно не приказва нищо, това решение да се резервира кончината му в загадка ще се стори необичайно. Но в по този начин наречения Източен блок през втората половина на предишния век Висоцки бе толкоз прочут и авторитетен с творчеството си, че умерено можем да го съпоставим с някои от актуалните звезди.
Никита Висоцки: Не съумях да кажа на татко си „ Обичам те ” Хората най-често го питат какво е да си наследник на Владимир Висоцки, а отговорът му е, че различен в никакъв случай не е бил
Той е и един от дребното съветски актьори, придобили голяма известност на Запад по време на Студената война. На концертите и представленията му се събират хиляди.

Тази му популярност го слага в особена позиция по отношение на властта в Съюз на съветските социалистически републики. Висоцки е непрекъснато наблюдаван от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), само че в същото време с това може да си разреши неща, които за болшинството руски жители са непостижими: пътува оттатък Желязната завеса, женен е за френската кинозвезда от съветски генезис Марина Влади и кара западен автомобил по улиците на Москва.

Снимка: РКИЦ

Партийната и държавна върхушка на Съюз на съветските социалистически републики хем се опасява от неговата популярност, хем желае да я употребява за свои пиар акции.

През 1980 година в Москва се организират Олимпийските игри, които са бойкотирани от западните страни поради руската инвазия в Афганистан и управлението на Комунистическа партия на Съветския съюз не желае още едно леке върху своето добро име. Съветските медии не оповестяват за кончината на обичания артист, само че вестта се популяризира бързо до всички кътчета на страната.

Три дни по-късно, в денят на погребението, се появява къса вест на страниците на вестник „ Вечерна Москва”, а малко по-късно редакторът на вестникът е уволнен. Въпреки цензурата и осведомителното затъмнение, съгласно сводки на милицията, над 100 000 души се събират, с цел да изпратят своя любим.

Случва се това, което управляващите се пробват да предотвратят по всевъзможен метод – избухват вълнения.
Спомени за Висоцки Геният през днешния ден навършваше 74 години...
Милиционерите се пробват да разчистят цветята и портретите на Висоцки, струпани пред „ Театър на Таганка”, където е играл известният артист, а против събралото се голям брой са употребявани водни струи. Тълпата път дава отговор с крясъци „ Фашисти”. Това си спомня шефът на театъра Юрий Любимов, който отбелязва, че тези фрагменти са обиколили света.

Снимка: Уикипедия

Официалната версия за повода за гибелта на Висоцки е сърдечен удар, само че в съветското публично пространство и до през днешния ден се носят и доста неофициални разкази, които загатват за допустимо ликвидиране или трагичен случай. Близките на артистът отхвърлят да му бъде направена аутопсия.

Заключението на лекарят Анатолий Федотов, който е бил в жилището на Висоцки в злощастната нощ, е за гибел в резултат на инфаркт на миокарда. Федотов е в близкия кръг на артиста и неведнъж му е помагал по време на рецесиите на абстиненция.

Както и доста други създатели, Висоцки не съумява да избегне някои пороци. Известна е пристрастеността му към морфина, несъразмерната приложимост на алкохол и пушенето на цигара от цигара.

Именно асфиксия или задушаване в резултат на корист с упойващи средства е друга от известните версии за гибелта на Висоцки, която споделя Владимир Новиков в своята книга отдадена на артиста.

Една от апокрифните версии е, че точно Федотов е провокирал гибелта на Владимир Висоцки, откакто го е завързал, тъй като през въпросната нощ е буйствал. Стегнатите въжета са прекъснали на кръвообращението на актьора и са довели до съдбовния край.

Обстоятелствата към гибелта на Владимир Висоцки остават противоречиви и до през днешния ден.

Безспорно обаче остава неговото творчество, което продължава да се радва на огромна известност и в съвремието освен в Русия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР