В нито един град по света няма толкова много портокали,

...
В нито един град по света няма толкова много портокали,
Коментари Харесай

В Испания произвеждат ток от портокали

В нито един град по света няма толкоз доста портокали, колкото по улиците на испанския Севиля - към 50 хиляди портокалови дървета. Това, обаче, са горчиви портокали, не се ядат, а опцията за потреблението им за други цели е лимитирана. Затова и тоновете портокали, които падат от дърветата се изхвърлят, съобщи dir.bg.
Местната водоснабдителна компания Emasesa е почнала да реализира невиждан за страната план - произвеждане на електронергия от портокали.
"Портокалите се смилат - получават се 50 % сок, 50 % боклуци (кора и маса). От захарта, съдържаща се в сока се създава газ с високо наличие на метан, който се употребява за произвеждане на сила ", споделя ръководителят на департамента за околна среда на компанията EmasesaБениньоЛопес.
От 50 тона портокали може да се създаде сила, която да се използва от 100 жилищни пространства дневно. Но проекти за доставяне с нея на домове няма. "Портокаловата сила ", получавана от сока, се употребява в пречиствателна станция за отпадъчни води, а кората и пулпата се употребяват за производството на компост за торене на почвата за аграрни култури.
Лопес изяснява, че за производството на сила са нужни артикули, които съдържат огромно количество захар, въглерод. Тоест, да вземем за пример от картофи сила в подобен размер е мъчно да се създаде. Но маслините и отпадъчното месо са изцяло подобаващи и от няколко години компанията ги употребява за тази цел.
"Пречиствателните станции генерират сила от органични материали, които се съдържат в самите отпадъчни води, само че посредством прибавяне на селскостопански боклуци, портокали, маслини, хранителни останки това може да се реализира, тъй че за пречиствателните станции, да вземем за пример пречиствателната станция Copero, където организираме опита, ще е самодостатъчно. По-специално към този момент пет години използваме маслини към този момент. Това е като голям корем, който смила и създава газ ", изяснява представителят на компанията.
Освен това, Emasesa получава отпадъците гратис, защото "производителите би трябвало да извършват законодателството на Европейски Съюз в региона на околната среда ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР