В неделя вечер в Софийската опера Райна Кабаиванска изправя на

...
В неделя вечер в Софийската опера Райна Кабаиванска изправя на
Коментари Харесай

Преди заключителния концерт на майсторския клас на Райна Кабаиванска

В неделя вечер в Софийската опера Райна Кабаиванска изправя на изпит пред публиката своите възпитаници. Голямата оперна звезда се връща в родината всяка година, с цел да преподава тънкостите на белкантото в проведения от Нов български университет майсторски клас. Най-добрите от тях не престават заниманията си с нея и в Италия. Каква отговорност стои зад решението да научиш някой да пее на международно равнище - Райна Кабаиванска описа пред Миглена Стойчева.

Сърцето ѝ е толкоз обилно, че в него постоянно има място за още един надарен артист, който би трябвало да получи поддръжка, грижа и обич, с цел да се научи да пее красиво. Убедена е, че това е нейната идея и с неизменност се прибира вкъщи, с цел да ѝ служи.
Райна Кабаиванска: Аз съм непрестанно с байрака, с цел да спасяваме нашата опера - операта, на която аз съм привикнала. Така че аз към момента диря огромния гений и, по какъв начин да ви кажа, диря го в България. Това за мен е също доста значимо.
Много от учениците ѝ, които са били част от майсторския клас в България, към този момент са завладяли международните подиуми. Това лято на фестивала в Залцбург под палката на Рикардо Мути изгря звездата на още една нейна ученичка - Виктория Йео Дори, когато са достигнали звездния хоризонт на огромната опера, учениците ѝ не престават да я търсят

Райна Кабаиванска: Денонощно моят телефон звъни. Едната ми споделя аз съм в този момент в Ню Йорк, дебютирам в Кармен и аз ѝ пея някои пасажи, в които зная, че тя ще има компликации, другият звъни от Ковънт Гардън - ами аз в този момент съм тука в Кармен, не ми излиза си бемола на арията, по какъв начин да го направя? Подпри по този начин, дъхът надолу и отново му пея. И си припомням за моята остаряла учителка, която до 102 години ми пееше по телефона моите изречения. тъй че аз не съм на 102, само че почти.
- Така ли, пеете по телефона изречения и това не ви уморява?
- Напротив, това ми дава огромно благополучие!
И тази година Райна Кабаиванска ще избере няколко артисти, с които ще продължи да работи цяла година в Италия. Кои ще са щастливците, ще стане ясно в края на концерта, с който ще бъде закрит следващият ѝ майсторски клас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР