В неделя, 29 октомври, българските граждани ще гласуват за своите

...
В неделя, 29 октомври, българските граждани ще гласуват за своите
Коментари Харесай

Стоил Цицелков по Дарик: Общинският съвет е нашият местен парламент, хората често го пренебрегват

В неделя, 29 октомври, българските жители ще гласоподават за своите представители в локалната власт. В рамките на спиралата от избори за парламент през последните две години, мнозина анализатори неведнъж акцентираха локалния избор като този с най-голямо значение за партиите, тяхното въздействие и бъдеще. Действително, локалната власт е най-близо до жителите и дейностите й най-пряко въздействат върху качеството на живота им. А и борбата за огромните градове ще покаже кои действително са мощните на деня. Важното в тази ситуация е на единствено какво ще стане, а и по какъв начин.

Темата коментирахаизборните специалисти Даниел Стефанов и Стоил Цицелков в предаването " Кой приказва " по Дарик радио.

Експерти към този момент сигнализираха за противоречиви моменти в методическите инструкции на ЦИК, като преди всичко прави усещане нововъведението, че гласоподавателят ще би трябвало да показва пред секционната комисия в кой тип избори - за кмет, общински съвет, или друга изборна служба. В София, да вземем за пример опциите са 4 (общински съветници, кмет на община, кмет на регион, кмет на кметство), в по-малките обитаеми места - 2. Не нарушава ли това тайната на вота?

" Това, което ЦИКсе пробва да направи, е да понижи % на хора, които не гласоподават за общински съветници. Не съм сигурен, че това е най-хубавият способ, тъй като това основава още една трудност в така и така комплицираната структура на изборния протокол, само че това стои зад тази концепция. В България доста повече се фокусираме върху акцията за кмет и нямаме културата да разбираме, че общинският съвет е нашият локален парламент. Това ще стане мотив за всевъзможни хрумвания и оферти ", съобщи Стоил Цицелков.

" Заради късото време за конфигуриране на софтуера, в случай че нямате изборно право за единия тип от изборите, тъй като да вземем за пример нямате уседналост,ЦИКопредели да гласуваме единствено с хартия, тъй като те не могат да настроят машините ", добави той.

" Лоша процедура е смесеното гласоподаване, изключително по метода по който се случва в България. Тоне води до нищо в допълнение. Ние като гласоподаватели не получаваме нещо в допълнение от тази опция. Първо от една страна позитивътна машината,е че там няма човешки фактор при броенето, само че сега това не съществува към този момент като алтернатива. При хартиената бюлетина знаем, че има доста по-високо равнище на бистрота. Този позитив пък се засенчва от непрекъснатите диалози дали машините могат да доведат до фалшификации, тъй че ние не печелим нищо от този разбъркан метод на гласоподаване. Всеки спомагателен метод на гласоподаване посвета основава заплаха за интергритета. Смятам, че това би трябвало да са последните избори с подобен смесем способ за гласоподаване. Партиите би трябвало да седнат и да се схванат за един способ за гласоподаване. Аз не споделям какъв би трябвало да е той, тъй като почтени избори могат да се вършат и на хартия и на машина, само че най-важното е всички да се съгласят, че това ще бъде методът на гласоподаване и да му имат доверие ", безапелационен еДаниел Стефанов.

" Призовавам жителите да гласоподават самоуверено. Тези машини биха дали огромно предимство, когато има доста преференции, само че сега този спор с каква технология би трябвало да продължим да гласуваме,трябва да го изземем от политиците и да го дадем на хора, които се употребяват с някакъв престиж. Най-страшнае ниската изборна интензивност, само че е реалност. В България имаме две технологии за присъствено гласоподаване, а да не мислим за отдалечено. В България имаме стотици хиляди хора с ТЕЛК, по какъв начин да гласоподават почтено те, без комисия от 5 индивида да влезе в болничната им стая? Това отхвърля доста хора ", означи Цицелков.

" Ние вършим по един избран метод изборни лист - на основата на гражданския указател и преди всички избори ГРАО (б.р. " Главна дирекция гражданска регистрация и административно обслужване),събира тези данни, изважда от тези регистри хората над18 години и тези,които не са под забраняване и формирасписъка с гласоподаватели. Ако имаш някакъв друг сегашен адрес и сирегистриран на него, би трябвало да заявиш, че искаш да упражниш правото си на глас от това обитаемо място. Това в последните години стана доста елементарно, лишава няколко минути. Друг е въпросътдали товае най-хубавият метод да се основават изборните регистри. Изведнъж се оказва, че доста хора се пробват да злоупотребят с всеобща регистрация на друго място. Затова изборите са система, тъй като постоянно би трябвало да има някакъв банас за това хората да им е комфортно и ние да произвеждаме резултат, който дава отговор на действителността. Тези салда не са доста лесни ", заключи Стефанов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР