В неделния следобед кореспондентът на Фокус Екатерина Монева ни отвежда

...
В неделния следобед кореспондентът на Фокус Екатерина Монева ни отвежда
Коментари Харесай

Николаевка - селото, от което тръгва пътят на Петър Дънов

В неделния следобяд кореспондентът на " Фокус " Екатерина Монева ни води надалеч от градската среда и политическата суетност, с цел да ни показа една друга страна на човешкото развиване. Ето къде:

Преди към 150 години, с цел да се учи да чете и написа, прагът на църквата прекрачва едно малко момче, Петър. Той е наследник на даскала, отец Константин.

Селото е Хатърджа (Николаевка), а храмът " Свети Атанасий “, издигнат през 1847 година. На втория етаж на църквата има маса с две пейки, дъска с пясък, на който децата да пишат и остарели книги прибрани в долап. Това е всичко. Днес, наподобява непретенциозно, само че за времето си е нещо извънредно, тъй като точно тези две маси и долап са първото напълно Българско учебно заведение за Варненска област, даскал е бил младият отец Константин. Той приел работата против 500 гроша годишно и обезпечена храна.

Храмът, с учебното заведение са издигнати от локалния господар, Атанас Георгиев, чийто житейски път е обвързван вечно с този на отец Константин. Години, по-късно младият свещеник се дами за щерка му и основават семейство.

От тези маси, на втория етаж на църквата, в напълно скромна конюнктура, под погледа на татко и дядо, стартира и духовният път на Петър - тяхното трето дете, което животът и пътят ще трансфорат в духовника, учителя и философа, прочут в целия свят като Беинса Дъно или Петър Дънов.

А вие посещавали ли сте това място?

Още може да видите в галерията ни. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР