В най-скоро време Словакия ще може да получава природен газ

...
В най-скоро време Словакия ще може да получава природен газ
Коментари Харесай

Словакия се свързва с газовата система на Полша

В най-скоро време Словакия ще може да получава природен газ през прилежаща Полша. Това написа в известие на словашкото министерство на стопанската система във Фейсбук, представено от „ РБК-Украйна “.

Строителството на 164-километровото отклонение на газопровода, по който ще се доставя природен газ от Полша до Словакия се чака да бъде приключено в къси периоди.

 

" Извършват се довършителни работи

 

преди тръбопроводът да бъде пуснат в тестов режим ", се споделя в изказването. Тръбопроводът е подготвен да бъде претрупан с газ под налягане, което ще стане в близко бъдеще. След като бъде пробван, газопроводът ще способства напълно за диверсификацията на източниците (на газ) и за гарантиране на енергийната сигурност в Словакия. На полска територия разклонението на газопровода, чието строителство стартира през есента на 2018 година, е с дължина 61,3 км. В Словакия тя е дълга 103 километра - от границата с Полша до газоразпределителната станция във Велке Капушани, ситуирана в източната част на страната, покрай Украйна.

Според министерството на енергетиката Братислава желае да отстрани зависимостта си от съветския газ допустимо най-скоро. В момента тя покрива 85% от потребностите на страната от тази енергийна суровина.

За съпоставяне е редно да напомним, че по виновност на ГЕРБ и присъюзните му партии строителството на интерконектора сред между Гърция и България –

 

IGB се размотава над 10 години

 

и едвам тази есен се чака да влезе в употреба. Поляците и словаците за по-малко от 4 години са съумели да изградят над 160 км газопровод, а у нас 140 км ги размотавахме още от газова рецесия, провокирана от Русия през зимата на 2009 година Да си напомним по какъв начин тогава експремиера Б. Борисов се зарече, че стартира диверсификация. Тя обаче стигна само до построяването на „ Турски поток “ през България, за доста къс период от година и половина и с над 3 милиарда лева изхарчени от хазната. Тръбата бе един от съветските планове за заобикаляне на Укранй и по този начин станахме още по-зависими от „ Газпром “ и на всичкото от горната страна дадохме още един коз в ръцете на Путин да разпали войната, на който сме очевидци в този момент.

Днес стана известно още, че Полша е решила да анулира подписаното през 1993 година междуправителствено съглашение с Русия за доставка на газ. Това заяви в ефира на Полското радио пълномощният представител на държавното управление за стратегическата енергийна инфраструктура Пьотър Наимски. На 13 май държавното управление на Матеуш Моравецки одобри резолюция за отменяне на съглашението сред Полша и държавното управление на Руската федерация, сподели той. Става дума за така наречен Ямалско съглашение, подписано през 1993 година.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР