В най-кратки срокове ще представим и Закон за браншовите организации

...
В най-кратки срокове ще представим и Закон за браншовите организации
Коментари Харесай

До месец пускат за обсъждане закон за браншовите организации в земеделието

„ В най-кратки периоди ще представим и Закон за браншовите организации в земеделския бранш. Надявам се в границите на месец да бъде пуснат за публично разискване “. Това съобщи пред Българска национална телевизия министърът на земеделието доктор Иван Иванов. “В момента немалка част от тези организации съставляват може би единствено себе си. Нашият фокус са дребните и междинни стопани, които са гръбнакът на нашето земеделие и няма по какъв начин да концентрираме всички средства в 4-5 души. Искаме за тези хиляди производители да е привлекателно българското село и надлежно продукцията им да се конкурентна на вносната “ разясни министърът.

Във връзка с апелите на животновъди да подаде оставка, той добави, че политизацията на земеделието не е от изгода на никой. По думите му, част от хората искащи неговата оставка при предходното държавно управление на ГЕРБ са били съветници на тогавашния земеделския министър. „ Тези политически, офанзиви са свързани с някогашните ръководещи, надали биха могли да разклатят ръководството на министерството “, разясни министърът. Той изясни, че за пресичането на схеми като така наречен „ виртуални животни “ ще бъдат проверявани обособени аграрни стопани, с цел да бъде предпазен ползата както на данъкоплатците, по този начин и на потребителите. По думите му се поставят всички старания за изсветляване на бранша.

 

“Ще се вършат засилени инспекции на място на всички, подали заявки

 

и получават средства “, напомни той и добави, че за коронавирус помощите ще се желаят от фермерите да потвърждават с документи увеличените си разноски.

На въпрос за какво парите за помощи за природен газ са били раздадени и на неотопляеми оранжерии, на които те не им трябват, Иванов отговори, че такова е било настояването на представителите на съответните браншови организации. За това и, по думите му, би трябвало да отговорим на настояванията на доста стопани да се направи новият закон за браншовите организации, с цел да могат фермерите да имат същинско посланичество.

Относно изказванията за банкрути на ферми от млечното говедовъдство, Иванов цитира статистика, че точно в този бранш има растеж на настояванията за субсидиране и те са за по-голям брой животни, а няма банкрути. „ Животните са със 7% повече, по отношение на предходната година “, посочи той.

Министърът на земеделието сподели още, че през днешния ден ще има срещи с животновъди и растениевъди и опциите за подкрепяне ще бъдат показани в най-малките елементи. Министър Иванов отхвърли рецензиите за липса на помощ от страна на страната и главен приоритет е заделените средства за земеделие да доближават до действително работещите в бранша. “Ще се създават нов вид софтуерни карти, в които ще са отразени всички софтуерни разноски, които би трябвало да се покриват в съответния отрасъл. В отглеждането на животни, например няма създадени и те безусловно са правени на кг. За всеки лев български или европейски

 

ще разработим транспарантен механизъм, на база на разбори и на действително направени разноски.

 

Всичко ще бъде показано, а не на диалози в някой ресторант, както общо взето по този начин се случвало преди “, сподели министърът.

„ Тази година имаме невиждано подкрепяне на земеделския бранш със средства от страна на страната “. Това съобщи пред Българска национална телевизия министърът на земеделието доктор Иван Иванов. Той уточни, че в последните дни са подхванати извънредно доста дейности в посока подкрепяне на стопаните както с национално, по този начин и с европейско финансиране.

Със средствата, които следва да бъдат утвърдени от Министерски съвет и ДФЗ, тази година земеделските стопани ще бъдат подкрепени със 482 млн. лева държавни помощи. „ Общият бюджет, който тази година ще се изхарчи за земеделие до първото полугодие, наближава 200 млн. лева “, добави той.

Иванов заяви още, че се чака на следващия ден следобяд на съвещанието на УС на Държавен фонд „ Земеделие “ (ДФЗ) да бъде взето решение да стартира банкет за изплащането на тези 142,5 млн. лева Ковид помощи за животновъди и растениевъди.

По мотив визитата си в Германия и Люксембург през предходната седмица министърът съобщи, че се търси в допълнение подкрепяне за бранша с до 5% от общия бюджет на Програмата за развиване на селските региони (ПРСР), като настрана Европейската комисия отпусна спешен бюджет за европейските земеделци от 500 млн. евро, от които България ще употребява 10 млн. евро

 

с опция посредством държавния бюджет тази сума да се усили до 200%.

 

Относно проектите на кабинета да изкупи зърно, с цел да обезпечи продоволствената сигурност, Иванов разгласи, че сега са изработен всички механически подготовки това да се случи. При цялостна бистрота са направени работни групи, в които влизат представители на Национална агенция за приходите, ДАНС, Държавния запас и доста други институции. „ Чакаме средствата, които би трябвало да постъпят за изкупуването от министерството на финансите, с цел да започва процесът и на две седмици. Парите ги чакаме всеки миг “, отговори земеделският министър.

На въпрос за какво Българска социалистическа партия още веднъж вкарва предлагането за връщане на изборите напълно с хартиени бюлетини, Иванов сподели, че то е било повдигнато Националния съвет на партията. Припомняме, че през вчерашния ден сходно искане разгласи и Десислава Атанасова от ГЕРБ.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР