В най-кратък срок да заменят аварийно поставеното временно покритие с

...
В най-кратък срок да заменят аварийно поставеното временно покритие с
Коментари Харесай

Задължиха Пламен Георгиев да си построи „леко слънцезащитно устройство“ на терасата

„ В най-кратък период да заменят спешно поставеното краткотрайно покритие с леко слънцезащитно устройство или с различен тип законосъобразно защитно оборудване, за което се изисква издаване на позволение за градеж, за гарантиране отбраната на техния апартамент и постройката от наводняване. “
Това е предписанието на кмета на Район “Слатина “ Пламен Илиев, отправено на 30 януари 2020 година, до притежателите на тестваната за противозаконни постройки или неразрушени такива тераса към жилището на Пламен Георгиев, някогашният началник на КПКОНПИ, а в този момент консул във Валенсия и брачната половинка му.

" Незаконно е, само че е хубаво " очевидно ще стане " Може да не е хубаво, само че е законно "

Официално, претекстът на районния кмет да инициира инспекция е „ възобновен медиен интерес по случая и изнесени изказвания в интернет пространството, че противозаконният градеж не е отстранен или е изпълнен отначало “. На молба, изпратена по имейл до регион „ Слатина “, да ни окажат подпомагане с конкретика за изявления в които се твърди, че господин Георгиев е извършил отначало противозаконните постройки, каквито ние не открихе, от петък до в този момент към момента не сме получили отговор. Признаваме си, че една от изявленията, за получени сигнали, че постройките не са отстранени беше наша. Тя е от 24 януари, а в нея посочваме също по този начин, че опитът ни да получим опровергаване или удостоверение от районната община, че има нередности, удари на камък, което ни накара да изпратим питане по Закона за достъп до информация до Столична община.

Междувременно читатели на ФрогНюз ни осведомиха, че кметът на регион „ Слатина “ е разгласил във фейсбук писмо до нас, поради обявата ни, в което се възмущава, че не сме го потърсили на персоналния му оповестен телефон, както и че не сме желали да създадем изявление с него. Дали това е по този начин не знаем, тъй като писмото му не е получено в редакцията ни. Изпратиха ни фотография оповестена от господин Илиев, от момента на инспекцията инициирана от него на терасата на Пламен Георгиев, както и това което е отбелязал като коментар към нея.

Ето какво написа кметът на Район „ Слатина “ на 28 януари 2020 година в профила си във Facebook по отношение на фотографията си от въпросната тераса: „ …В ранния следобяд бе осъществена инспекцията на терасата на уважаемия консул Пламен Георгиев. Снимката е от нея и както се вижда - присъствах персонално. Утре ще обявявам мнението на комисията, само че държа да ви срещна в резюме още през днешния ден. Няма ново нелегално строителство. Старото е отстранено. Арките, които се виждат, са част от плана и екзекутива на постройката. “

.
Снимка: Facebook - господин Пламен Илиев по време на проврката на терасата на уважаемия консул във Валенсия господин Пламен Георгиев

В изпратената поредност от документи от Район „ Слатина “, разясненията и информацията поднесена в справката към нея по случая, се вижда, че е установено унищожаване на противозаконните „ два дървени навеса “. Това е направено с протокол от общинска комисия още предходната година. Сред документите обаче, липсва информация какво се е случило със строителнит, боклуци след премахването на явно (от множеството фрагменти, направени с дрон от разнообразни медии) немалките навеси. Как и къде са изхвърлени и дали тове се е случило по надлежния ред и метод. ФрогНюз попита за това експерта-урбанист в Следствен отдел към окръжна прокуратура, към който е била разпределена преписката с въпросите ни. От него научихме, че процедурата за непринудено унищожаване на противозаконни постройк изисква притежателят да изготви така наречен " проект за сигурност и здраве ", в който се разказва по какъв начин безвредно ще бъде направено премахването, както и по какъв начин и къде ще бъде измит строителни отпадък по-късно. Този проект следва да бъде утвърден от съответната община. Такъв проект липсва измежду документите предоставена ни от регион " Слатина ". Очевидното в фрагмента оповестен от районния кмет е, че навесите са отстранени само че дали, по какъв начин и за чия сметка е почистено не излиза наяве от документите.

Интересно е още и за какво първата комисия, която прави констативния протокол, че всичко е ок, не регистрира заплахата от наводнение на цялата постройка. Интересно е и кой прави сходни арки като част от плана и екзекутив на постройката, а не планува заплаха от наводняване на жилището и целия блок. От документите и разясненията излиза наяве, че тази сигурност е била обезпечена посредством построяването на противозаконни навеси, които са стъпвали върху арките. Попитахме и какво съставлява " леко слънцезащитно устройство ". Урбанистът от Следствен отдел към окръжна прокуратура ни изясни,че това е още веднъж тип заслон, само че не стъпва на земята, а се инсталира за стена на постройка.

.

Снимка: Финалната часто от мнението на райононачалникът на Слатина

Как се " губят " преписки

За предписанието към актуалният ни консул във Валенсия да си построи нещо ново, само че към този момент законно, както към този момент казахме, научаваме, от отговор на господин Илиев, адресиран до медията ни, получен още в четвъртък предходната седмица Посочено е, че коресподнецията е отговор на въпросите ни насочи по ЗДОИ към Следствен отдел към окръжна прокуратура. Бързината заслужава възторженостти, защото едвам през вчерашния ден получихме писмо от направление „ Архитектура и градоустройство “ на Следствен отдел към окръжна прокуратура, с което ни осведомят, че са препратили по подготвеност запитването ни до регион „ Слатина “. За наше страдание обаче, досега в системата на контактния център на Следствен отдел към окръжна прокуратура няма записано придвижване по преписката. Причината която ни показаха от там е, че цялостният отговор на Район „ Слатина “ не е изпратен до тях, с цел да бъде съответно оповестен в он-лайн регистъра.

От писмото на основния проектант на София научаваме, че инспекцията при инспекция при тях е открито, че разполагат с писмо от 20 август 2019 година, от кмета на регион „ Слатина “, с което са известени за заповедта от 9 август 2019 година за унищожаване на противозаконните постройки. В Следствен отдел към окръжна прокуратура е налично и писмо от 14 октомври 2019 година, с което са известени, че постройките са отстранени. В отговор на молбата ни за повече съответни данни и документи са решили да попитат и районния кмет. От кабинета на основния проектант на столицата ни увериха, че до тях регион „ Слатина “ е изпратила единствено писмо, с което ги уведимява, че ни е възложен достъп до поисканата информация, само че към него не са прикрепени, нито документът озаглавен „ Справка “, от която научаваме за новото наставление, нито приложенията, които демонстрират наличните документите за хода на административната процедура по премахването на „ два дървени навеса “.

Въпрос на време е да стане ясно дали цялата тази шумна пиар акция, със " светкавичната " нова инспекция на място и още по-светкавичния достъп обезпечен на проверяващите от Пламен Георгиев, не е просто сполучлив метод той да получи по този начин мечтаното наставление за ново строителство. Важното е, че за това той към този момент има цялостен крат бланш. Чудим се за какво до в този момент господин Георгиев не се е тормозил, че има заплаха да се наводни жилището му, за какво не е потърсил съдейстиве за решение на този проблем. Защо след неназовани медийни изявления, внезаптно новия областен кмет го установяват чак в този момент. Това не показвали още един път, че проект за сигурност и здраве не е нито изготвян, нито одобряван. Ще попита ли някой чий е " пропускът " за това?

Интересът към сагта с терасата на някогашния началник на КПКОНПИ е публичен, а освен медиен. А хората питат по кое време ще разберем дали всичко това не е уговорено да се случи още, когато министър председателят Бойко Борисов накара Георгиев да отдръпна обжалването на решението на някогашния областен кмет на регион " Слатина " и да отстрани противозаконните постройки, като изискване да отиде консул във Валенсия.

Екип Фрог Нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР