В най-добрия случай маскировката крие реалността зад воал, изплетен от

...
В най-добрия случай маскировката крие реалността зад воал, изплетен от
Коментари Харесай

Путин подражава на маскировката на Сталин и сам си вярва на лъжите


В най-хубавия случай маскировката крие действителността зад воал, изплетен от агитация и дезинформация. Това може да разреши на основателя да удари неопитен зложелател или да възпре излъган съперник, който не знае за слабостите. В най-лошия случай маскировката изкушава водачите да повярват на личните си неистини, написа за The Center for European Policy Analysis (CEPA) Уолтър Клеменс, помощник в Центъра за съветски и евразийски проучвания на Харвардския университет Дейвис и почетен професор по политически науки в Бостънския университет.

В момента обстановката на Владимир Путин и тази на Русия евентуално са доста по-крехки, в сравнение с наподобява на външни лица. Както доста други в модерна Русия, той се въодушевява от Йосиф Сталин, майсторът на маскировката. През 30-те години на предишния век той се хвалеше с доброволна колективизация и всеобщо благополучие, даже когато насилствените реквизиции на храна убиха с апетит милиони в Украйна и Казахстан.

Чистките на офицерския корпус на Червената войска и управлението на комунистическата партия през 30-те години на предишния век се прибавиха към историята на Сталин от неточности и закононарушения, отслабвайки страната, макар че заплахата от война непрестанно нарастваше. В рамките на месеци след началото на интервенция " Барбароса " на 22 юни 1941 година Съюз на съветските социалистически републики губи половината от икономическото си произвеждане и над половината от своите танкове, самолети и артилерия.

Но Сталин и неговите приемници крият броя на жертвите във войната повече от 60 години в това, което съветският историк Игор Ивлев назова " обща (или генерализирана) неистина " в списание War Historical Archive през септември 2012 година Той пресметна, че общите руски загуби от 1941 до 1945 година са били 38,5 милиона, от които 20,5 милиона са били военни. Това е повече от два пъти по отношение на 8,7 милиона, регистрирани от Министерството на защитата.

Как Ивлев стига до тази мрачна численост? Той прибавя елементи от публична информация, която не е систематизирана от управляващите. Той сверява тези общи данни с данни от преброяването отпреди и след войната, през 1939 година и 1946 година От архивите на Лигата на младите комунисти и Комунистическата партия Ивлев знае какъв брой членове на партията са облекли униформата и какъв брой са оживели - 7 милиона от 16 милиона - гибел от 57%.

Демографските последствия рикошираха през поколенията. Много повече дами са оживели във войната, в сравнение с мъже. През 1939 година в Съюз на съветските социалистически републики е имало към 7 милиона повече дами, в сравнение с мъже; до 1959 година несъответствието е 21 милиона.

На страниците след публикацията на Ивлев Военноисторическият списък разгласява опровергаване от Виктор Н. Земсков " За размерите на човешките загуби в Съюз на съветските социалистически републики във Великата отечествена война ". Земсков заключава, че общите руски загуби са към 16 милиона, от които 11,5 милиона са цивилни и 4,5 милиона военни. В тъмен предвестител на по-късните години на Путин, той упрекна тези, които записват огромни загуби във войната, че унижават руското (Сталинското) управление, военните управляващи и цялата руска система.

Като народен представител от партията " Единна Русия ", Земсков сподели пред Думата, че критиците целят да омаловажат смисъла на успехите на Червената войска и руския народ. Той даже твърди, че те желаят да възвеличат триумфите на нацистите и техните съучастници.

Независимо дали руските загуби през Втората международна война са били 16 или 38,5 милиона, техният мащаб акцентира високата цена, платена за успеха. Техният мащаб удостоверява, че Сталин е бил освен нечовечен, само че и простак. След като отслаби руската политика, стопанска система и военно управление, той успокои Хитлер и по-късно подцени предизвестията за иден мълниеносен криг. Единственият метод той да спре и да отблъсне германците беше като хвърли милиони човешки същества в пастта на нацистката военна машина.

В Украйна през днешния ден, както и през Втората международна война, Кремъл прикри неприятното си обмисляне и провалите на бойното поле, като тласка повече бойци - доста от които зле подготвени и оборудвани - към гибел. Далеч по-хаотична от командната конструкция на Сталин, тази на Путин разреши на три частни армии да се бият дружно с постоянните му сили. Той разпространява дребния нарушител от руската ера Евгений Пригожин, с цел да стане дейно един от неговите старши генерали, който на собствен ред вербува пандизчии като пушечно месо. Към пролетта на 2023 година загубите на Русия - убити и ранени - не са известни. Те евентуално надвишават 250 000, по-малък брой на глава от популацията от Украйна, който е по-близо до 150 000.

Въпреки че е правилно, че Путин, сходно на Сталин, се управлява от арогантността на персоналната власт и високомерието, той не е популярен съветски водач или водач. Урокът за Запада е, че до момента в който жителят на Кремъл желае да имаме вяра, че е мъж от стомана, по всичко проличава, че той към този момент ръждясва.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР