В навечерието на започналите в 17 часа българско време преговори

...
В навечерието на започналите в 17 часа българско време преговори
Коментари Харесай

Западът обмисля да спре обмяната на рубли - възможно ли е това и какво следва

В навечерието на почналите в 17 часа българско време договаряния по видео връзка сред президентите Джо Байдън и Владимир Путин западни медии оповестиха, че се обмисля при положение на навлизане на съветската войска в Украйна да се приключи обмяната на съветски рубли против долари, евро и английски паунд.

Как може да се ограничи конвертируемостта на рублата и какви могат да са последствията?

Новината пристигна от организация " Блумбърг ", само че от публикацията не се схваща какъв тъкмо може да е механизмът и дали до момента е бил прилаган. Един от разновидностите е да се прибегне до закона CAATSA от 2017 година, към този момент употребен един път против няколко турски чиновници, взели участие в закупуването на зенитно-ракетни системи С-400 от Русия. В закона е разрешено на президента на Съединени американски щати да забрани всевъзможни покупко-продажби в задгранична валута на пазари, които са под юрисдикцията на Съединени американски щати, и една от страните по които е глобеното лице, изяснява съветското издание РБК.

За да забрани интервенциите за закупуване на долари против рубли, ще е задоволително Министерството на финансите на Съединени американски щати да добави съответните имена към листата със наказания SDN (Специално избрани граждани). Попадането в този лист води до цялостна възбрана за достъп до американската финансова система. Например, през 2019 година Съединени американски щати прибавиха държавното управление на Венецуела към листата на SDN, вследствие на което управляващите в Каракас трябваше да заплащат лихви по съветските държавни заеми в рубли, а не в долари.

Въпреки това, може би Вашингтон ще се въздържи т сходни блокиращи наказания против Русия, защото в този случай ще би трябвало да замрази и доларовите активи на страната, т.е. ще бъде наранена двустранната търговия и други аспекти на връзките.

Кой може да бъде обиден от рестриктивните мерки?

Не е ясно дали управляващите на Съединени американски щати разискват единствено ограничавания върху обменните транзакции на съветското държавно управление и/или Централната банка, или по-широки ограничавания, които биха могли да обиден банковата система. Не е ясно и доколко те ще повлияят на противоположните интервенции - продан на западни валути за рубли.

В съветския върховен фонд, NWF, следен от Министерството на финансите, долари към този момент няма (презлятото делът им беше 35%), само че към 45% от ликвидните средства се съхраняват в евро и английски лири. Освен това към 21% от интернационалните активи, ръководени от Банката на Русия, към момента се пласират в долари (119 милиарда $ в края на първото тримесечие на 2021 г.). Не е ясно дали американците ще разрешат потреблението на тези запаси и ще ги върнат в съветската пълномощия при положение на по-строги наказания.

Руското министерство на финансите към този момент обмисли опцията за санкционни ограничавания върху заплащанията в долари и евро. При издаването на еврооблигации след 2016 година Русия добави особено изискване: в случай че по независещи от страната аргументи заплащанията по еврооблигации в долари или евро станат невъзможни, заплащанията към вложителите би трябвало да се правят в английски лири или швейцарски франкове и в случай че те бъдат закегнати от наказания - в рубли.

Какви могат да бъдат следствията?

Ако рестриктивните мерки за продан се окажат универсални, следствията могат да бъдат доста мъчителни, в това число за елементарните хора, споделя шефът на френското отделение на консултантската компания Aperio Intelligence. " Например, съветски жител с съветска дебитна карта за банкова сметка няма да може да извърши заплащане с нея в ресторант или магазин в Съединените щати, защото конвертирането от рубли в долари няма да е допустимо, няма да може да тегли пари от банкомат заради същата причина. Единственото изключение е свързването на картата към сметка без рубли или съществуването на мултивалутна карта (на която би трябвало да има задоволително количество друга валута) ", твърди специалистът.

Сред интервенциите, които биха могли да бъдат наранени от възбраната за конвертиране на рубли в други валути, са интервенциите по настоящото бюджетно предписание в Русия, съгласно което Министерството на финансите купува с рубли задгранична валута за фонда NWF, в това число евро и паунда. Така единствено през ноември-декември Министерството на финансите би трябвало да закупи задгранична валута в запаси в еквивалента на повече от 1 трилион рубли. Централната банка прави огледални интервенции за закупуване на такава валута на вътрешния валутен пазар, който е най-вече деноминиран в долари.

Може ли Русия да се отбрани?

Една защитна мярка, за която може да се мисли, е потреблението на други междинни задгранични валути за продан, като да вземем за пример конвертиране на рубли в юани и по-късно юани - в долари. На процедура обаче сходни интервенции не са лесни за осъществяване. " Свързването с доларовата банкова система дава опция да се търгува с съвсем целия свят, защото съвсем всички страни имат развита система от кореспондентски сметки в долари. Нито рублата, нито юанът, нито даже еврото имат такава система от кореспондентски сметки ", изясни Дмитрий Тимофеев, шеф на отдела за " антисанкции " на Министерството на финансите, през 2019 година

Днес всички най-ликвидни " валутни двойки " включват $. А търговията с такива, които не включват $, постоянно се прави посредством $ като посредническа валута. Съответно, ликвидността в такива двойки като рубла-юан, рубла-индийска рупия и други, към момента е доста ниска и потреблението им за конвертиране на огромни суми ще бъде обвързвано със обилни механически и финансови разноски.

Показателно е, че когато Иран през 2016 година, след сключването на многостранно съглашение по отношение на нуклеарната си стратегия, искаше да употребява средствата, замразени в разнообразни банки и по-специално се опита да конвертира принадлежащите му омански риали в евро, той не съумя - изискваше се специфичен американски лиценз за продан първо на риали за долари и едвам по-късно на долари - в евро.

Освен това глобите на Съединени американски щати нормално включват общоприети забранителни клаузи, особено предопределени против опитите за заобикаляне на глобите. Следователно потреблението на посреднически валути за приемане на долари най-вероятно към момента ще включва риск от наказания за контрагентите.

Бъдещата приложимост на криптовалути или цифрови валути също не защищава от опасности от наказания. Американците към този момент вкараха " виртуални валути " в региона на санкционната си регулация, като от време на време преследват участниците на пазара на криптовалути. Що се отнася до цифровата рубла, " даже да приемем, че тя може да бъде замислена като метод за отбрана против евентуални наказания, нищо не пречи на упълномощаващата страна да наложи наказания против механизма за сетълмент с цифрови рубли и/или участници в такива сетълменти ", сподели през декември 2020 година Брайън О`Тул, някогашен старши консултант на американския офис за наказания на OFAC в RBC.

Възможно ли е Европа и Обединеното кралство да се причислят към тези наказания?

Ако Европейски Съюз и Обединеното кралство се причислят към сходни ограничавания, всяко заобикаляне ще стане още по-трудно. Засега обаче е малко евентуално европейците, подвластни от съветския природен газ, да забранят на Русия да конвертира рубли в евро.

" Случаите с други валути са по-неизследвана територия, защото има дребна процедура за използване на такива наказания ", споделя Мария Шагина, специалист по наказания от университета в Цюрих, пред РБК. В новото законодателство на Обединеното кралство за глобите съществува понятието, т.е. опцията за налагане на наказания отвън страната, в случай че английско дъщерно сдружение, център за клирингови услуги или английски жители са взели участие в транзакцията, сподели тя.

Повечето от деноминираните в евро финансови транзакции, в това число търговията с валути и деривати, към момента минават през Лондон макар Brexit. Европейският съюз се пробва да реалокира тези евроклирингови интервенции в една от европейските столици.

Приемането на сходни рестриктивни решения на равнище Еврогрупа (Съвет на финансовите министри на еврозоната) е малко евентуално, споделя Волошин. " За да се ползват рестриктивните мерки за конвертиране към еврото и лири стерлинги, е нужна политическата воля на отвъдморските сътрудници. Но тук пораждат доста компликации. Икономическите връзки на Русия с Европа в този момент са доста по-близки от тези сред Русия и Съединените щати. Същите доставки на газ и заплащането за тях зависят от естественото действие на трансграничните парични преводи ", акцентира специалистът.

Според последните данни на Банката на Русия (преглед на валутния пазар, оповестен на всеки три години съгласно методологията на Банката за интернационалните разплащания), през 2019 година 83% от всички контракти на съветския валутен пазар (или 722.5 милиарда долара) са подписани в двойката рубла-щатски $, 16% (еквивалентни на 140 милиарда долара) - в двойката рубла-евро и 0,1% от договорите (1.1 милиарда долара) в двойката рубла-британски паунд.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР