В навечерието на отоплителния сезон Асоциация Активни потребители припомня някои

...
В навечерието на отоплителния сезон Асоциация Активни потребители припомня някои
Коментари Харесай

Полезни съвети за това как да пестим енергия през зимата

В навечерието на отоплителния сезон Асоциация Активни консуматори напомня някои елементарни ограничения, с които можем да понижим енергийните си разноски през зимата, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Първият съвет към всички консуматори е да употребяват ефикасни LED светлини вместо лампи с нажежаема жичка, тъй като това може да спести до 80% от разноските за осветяване на година. Подмяната не изисква спомагателни инвестиции, защото цените на LED лампите към този момент са почти същите като на неефективните халогени или модели с нажежаема жичка.

Вторият способ, който можем да използван е да перем облеклата си на по-ниска температура. До 90% от силата при прането на облекла отива за нагряване на вода. В множеството случаи перем на по-висока от нужната температура, само че действително единствено доста мощно нечисти облекла имат потребност от висока температура. Важно е да запълваме пералнята или съдомиялната до дъно - освен отчасти.

Третият потребен съвет към потребителите е да понижат термостата на бойлера от 90 на 55 градуса, тъй като това ще понижи потреблението му на сила с до 15%. Практиката демонстрира, че доста рядко използваме цялото количество затоплена вода, а остатъкът просто изстива. Затова е по-разумно да не загряваме ненужно водата. Вземането на по-кратки душове или слагането на водоефективна или регулируема глава на душа също води до значими спестявания.

Важно е да проветряваме постоянно, само че за малко при необятно отваряне на прозорците за минута-две. Не би трябвало да оставяме прозорците непрекъснато отворени в наклонена позиция, тъй като по този начин се губи доста повече топлота, а проветряването не е толкоз дейно.

Потребителите могат да заменят електрическата отоплителна печка с климатик, тъй като той изразходва до 4 пъти по-малко сила за еднообразно количество създадена топлота.

Друг потребен съвет е да не покриваме радиаторите с декоративни детайли, дълги пердета или мебели, тъй като това пречи за обособяване на топлината, което може да докара до прекалено високи разноски за отопление. Освен това не би трябвало да оставяме радиаторните вентили изцяло изключени за времето, когато сме на работа или отсъстваме за малко време в зимните месеци. По-добре е да ги оставим на по-ниска степен, с цел да не изстиват изцяло пространствата. В противоположен случай радиаторите ще изразходват спомагателна сила и време за стопляне на към този момент изцяло охладеното помещение.

Уверете се, че размерът на тенджерата или тиганът подхождат на размера на котлона. Ако не го вършиме, енергийната консумация може да е три пъти по-висока от нужната. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР