В навечерието на големия християнски празник Гергьовден авторката Здравка Димитрова

...
В навечерието на големия християнски празник Гергьовден авторката Здравка Димитрова
Коментари Харесай

10 двуезични книги с български шевици получи като дарение Община Русе

В навечерието на огромния християнски празник Гергьовден авторката Здравка Димитрова подари 10 първокласни двуезични издания на книгата си „ Български шевици от русенския район “.

„ Книгата е доста скъпа за нас като българи и русенци. Благодаря от името на съгражданите ми за скъпото подаяние, с което ще описваме на задграничните си посетители за силата на българския дух и богатите истории, вплетени в тези неповторими шевове “, съобщи кметът Пенчо Милков.

Везането е традиция, която сплотява местности и хора, традиции и порядки. Връзка, податлива на ерозия, в случай че не я подхранваме. Именно на нейното запазване се посвещава авторката с книгата си. Сред купища облекла и платове тя намира тези, върху които са извезани шевици, впечатляващи с майсторството и символиката си. Цветни памучни и копринени влакна оформят детайлите, с които преди години е бил описван Вселенският ред и мястото на индивида в него. В началото на книгата „ писменост “ от 20 разнообразни боцкам дава на читателите нужните знания, с цел да разкодират вярно всеки детайл. С изключителна точност Здравка Димитрова пресъздава композицията и цветовете, които са били употребявани за направата на обичайни престилки, женски и мъжки ризи. Облекло, което алегорично е запечатало най-важните моменти от живота на българина в тези времена, и което през днешния ден играе ролята на съкровищница от мемоари и познания.

„ Вярвам, че шевицата е молитва, благослов, предпочитание за продължение на рода, за дългоденствие, благополучие, шанс, самоирония даже ”, споделя Здравка Димитрова, която е уверена, че везмото има място и в актуалния ни живот. „ Български шевици от русенски район “ е доказателството.
          Изданието ще бъде показано публично на 11 май, от 18 часа, в зала „ Европа “ на Доходно здание. Премиерата ще бъде съпроводена от галерия на част от шевиците, включени в книгата, която може да бъде прегледана във фоайето на Доходно здание от 9 до 12 май.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР