В навечерието на 27 юни поредица от събития отбелязаха 145-годишнината

...
В навечерието на 27 юни поредица от събития отбелязаха 145-годишнината
Коментари Харесай

С поредица от събития Свищов отбеляза 145 години Свобода

В навечерието на 27 юни поредност от събития означиха 145-годишнината от освобождението на град Свищов.

В неделния ден, от 10.30 часа, празничното честване стартира в църквата „ Свето Троица “ с молебен за здравето на военнослужещите и благополучието на България. След това, от 11.00 часа, на Братската могила в местността Паметниците се състоя общоградско поклонение, с боен обред по полагане на венци и цветя, в памет на починалите в Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) и за освобождението на Свищов.

Събитието стартира с песните „ Тих бял Дунав “ и „ Из кръв и пушек “, в осъществяване на Първи български хор „ Янко Мустаков “, с диригент Елизебет Людмилова, след което Грациела-Софи Маринова, ученичка от СУ „ Димитър Благоев “ рецитира възторжено стихотворението „ Ти, Родино “.

Панихида в памет на починалите за свободата на отечеството български, съветски, украински, белоруски, румънски и финландски воини отслужи отец Михаил, а със съдействието на Военно формирование 28880 – гр. Белене и Духовия оркестър към 55-ти инженерен полк се организира боен обред по полагане на венци и цветя на Братската могила.

Кметът на Свищов доктор Генчо Генчев произнесе тържествено слово, в което сподели: „ Тук, в местността Паметниците лежат костите на нашите освободители. Техните имена остават вечно в историята на България, а сполучливият десант на основните съветски сили е образец за подвиг и мъжество в международната история. Това място, където беше осъществено историческото прекосяване на река Дунав е свещено за признателния български народ, който помни и тачи с онази любов и поклонение, каквито може да роди единствено българската душа…. Тук признателните генерации идваме, с цел да изразим своята респект и почитание към починалите герои, тъй като нашата памет е компенсация за тяхната гибел. Поклон пред подвига и саможертвата на починалите за освобождението на Свищов и за независимостта, и свободата на България! “.

Специални посетители на събитието бяха Виктор Токтаев – Аташе на Руската федерация в гр. Русе и заместник-ректорът на СА „ Д. А. Ценов “ доцент доктор Искра Пентелеева, а приветствени адреси бяха получени от Президента на Република България ген. Румен Радев, посланикът на Руската Федерация в България Елеонора Митрофанова, вр.и.д. Генерален консул на Русия в гр. Русе Любов Агеева, Силвия Георгиева – изпълнителен шеф на НСОРБ, кметове на общини и кметства, ръководители на Общински препоръки, неправителствени организации и другари на Свищов.

След привършване на формалната гала, цветя бяха положени също на паметника на военачалник Драгомиров и паметната плоча пред паметника, повдигнат във връзка 100-години от Освобождението.

На празничния 27 юни в Свищов следва концерт на Северняшкия отбор за национални песни и танци „ Иван Вълев “, гр. Плевен, който ще се състои от 20.00 часа на централния площад „ Алеко “ в града.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР