В навечерието на 24 май, докато в Лондон Георги Господинов

...
В навечерието на 24 май, докато в Лондон Георги Господинов
Коментари Харесай

Светлин Русев, чиято цигулка пее с човешки глас

В навечерието на 24 май, до момента в който в Лондон Георги Господинов получаваше историческа първа премия " Букър " за България, различен не по-малко сполучлив българин озвучаваше Париж със своята цигулка. Светлин Русев е Човек на деня на Свободна Европа.

Световноизвестният музикант Светлин Русев изнесе концерт от първия етаж на Айфеловата кула, с който да означи Деня на българската писменост, култура и просвета.

Това стана на 23 май по самодейност на Българския културен институт в Париж. Русев изнесе солов рецитал с творби на Йохан Себастиан Бах, Николо Паганини, Флаузино Вале, Петър Христосков и Йожен Изаи.

„ Ако би трябвало да загатна един празник, това е наложително 24 май “, в деня на празника. „ Винаги съм извънредно горделив да описвам по целия свят, защото много обикалям, с какво това е обвързвано и постоянно с усмивка изяснявам на хората, когато споделят, че нашата писменост приличала на съветската, кой, по кое време, какво е основал “.

Музикантът е роден през 1976 година в Русе в фамилията на цигулари. Пред, че като дребен мечтае да стане водач на изтребител. Родителите му обаче го насочват към музиката, както той самият прави със своите деца по-късно.

Когато е едвам девети клас, отпътува да учи във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж. Така се снабдява с висше обучение, без да е приключил приблизително.

Днес живее със фамилията си в Париж, като съвсем непрекъснато пътува поради концертите си. Говори френски, немски, британски, съветски и учи корейски. Една от дестинациите, които посещава най-често, е София, където свири със Софийската филхармония, а всяка година взе участие и във фестивала за класическа музика в Русе „ Мартенски музикални дни “.

Той споделя, че прекарването по време на концерт онлайн доста се разграничава от слушането на музика от цифрови устройства заради метода, по който вибрациите въздействат на тялото.

„ Може би 30% от нещата, които чуваме, не минават единствено през слуховия уред, ами през кожата и костите. Точно този феномен на трептения и резонанс не може по никакъв метод да се възпроизведе от нещо в Ютюб или на запис ”, споделя още Русев.

Музикантът става професор по цигулка в Парижката консерватория през 2008 година Изпълнява най-различни стилове от барок до модерна музика. Изнася концерти в Европа, Съединени американски щати, Латинска Америка и Азия, като е свирил в доста от най-престижните концертни зали по света. Сред тях са Театър „ Шатле “, „ Концертхаус “, Болшой спектакъл, „ Концертхаус “ в Берлин, „ Alte Oper “ – Франкфурт, Palais des Beaux Arts в Брюксел, „ Сънтори Хол “ в Токио и други. Свири на близо 300-годишна цигулка Амати-Страдивариус.

Русев споделя, че се старае със свиренето си оптимално да приближи звука на цигулката до този на човешкия глас.

" Аз слагам цигулката и човешкия глас долу-горе наедно ",

„ Според мен това са инструментите, които минимум търпят незначителност. Обожавам човешкия глас, само че е много рядко да срещнеш гений в композиция с разсъдък, с цел да се развива този Божи подарък, с цел да служи на музиката, а не на егото. "
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР