В Националния военноисторически музей (НВИМ) беше представен каталогът Нашата свобода

...
В Националния военноисторически музей (НВИМ) беше представен каталогът Нашата свобода
Коментари Харесай

Каталог на НВИМ показва емблематични и малко познати артефакти от въоръжените ни борби



В Националния военноисторически музей (НВИМ) беше показан каталогът „ Нашата независимост от нас зависи. Съхраненото завещание от българските битки за самостоятелност XVIII – XIX в. “ с създател доцент доктор Соня Пенкова .
“Това е една книга, която е плод на многогодишните старания на нашата институция, почнали през 30-те години на ХХ век. Хората, работили тогава в музея, си слагат задача да запазят за националната памет, артефактите свързани с въоръжените битки за национално избавление и обединяване. И стартират една масирана акция за събирането им “.
През 1937 година музеят отваря своята първа обществена експозиция, след два несполучливи опита.

“Каталогът е един реверанс пред напъните на тези хора, които за почнали това събиране. Ако ги нямаше техните старания, през днешния ден музеят нямаше да бъде мястото, в което има най-вече съхранено на едно място от тези битки за независимост и самостоятелност.
Ние като екип сме водени от отговорността, която имаме да вършим налично това, което притежаваме по най-различни способи. Смисълът на това, което вършим, е да е в интерес на хората, да възпитава в полезности “, посочи още доцент Пенкова пред Радио София.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР