В Националната художествена гимназия в Сливен учениците в момента са

...
В Националната художествена гимназия в Сливен учениците в момента са
Коментари Харесай

Практическо обучение онлайн - става ли се художник от разстояние



В Националната художествена гимназия в Сливен учениците сега са напълно в онлайн режим, а в последните три седмици бяха на ротационен принцип. Каква е спецификата на гимназията и по какъв начин минават часовете и образованието в електронна среда?

Темата разяснява в “Нашият ден “ Александър Дойчинов , шеф на гимназията и преподавател по иконопис.

“Когато електронната среда е съпътстваща форма на връзка е извънредно потребна, само че когато се трансформира в съществена започваме да понасяме и негативите . Работим доста дейно в тази среда, само че с рестриктивните мерки, които тя носи.

 Александър Дойчинов, шеф на НХГ „ Д. Добрович “

Художник от разстояние

Разковничето е сред познание и умеене. Знанието може да бъде добито за пет минути, умеенето не . Повечето от нас са виждали билярд, обяснявали са им, че когато ударят топката тук и тя удари другата ще стане несъмнено нещо, само че то не става и след доста опити някои от нас могат да го създадат. Нещо сходно се случва във всички на практика умения. Затова за нас беше камшик моментът, в който напълно преминахме в електронна среда.

За благополучие през предходната година целия втори период беше дадена опция на учебни заведения като нашите да комбинират присъственото образование с електронното, по тази причина втория период успяхме да вземем на живо практическите предмети . В момента нямаме тази опция.

Специфики на учебните заведения

В бъдеще ще би трябвало да се работи в тази посока – спецификата на учебните заведения с професионална подготовка, учебни заведения с по една паралелка, учебни заведения, които са си обезпечили опция за безвредна среда - да имат опцията на дребни групи в избран темп да могат да получават и тези на практика умения.

Миналата година успяхме да минимизираме вредата върху нашите възпитаници, в случай че в този момент се задържим прекомерно дълго в отдалечена среда, това става доста мъчно.

Имаме три специалности, обучаваните в компетентност “текстил “ ще страдат най-вече . И 200% да даде учителят от себе си в електронна среда, ученикът може да доближи до 60. 60% е малко за художника.

Изход от ситуацията 

Хибридно образование при първа опция. Освен общо решение за всички учебни заведения, да има опция да се взема решение характерно за всяко едно учебно заведение.

Такава алтернатива би трябвало да бъде отворена в заповедта на министъра, което ще ни развърже ръцете.

Тестовете като вид

От страна на родители и възпитаници, няма хора, които не биха се тествали. Но, в случай че един човек тества 120 деца, колкото са нашите възпитаници, и сложим по минута на възпитаник, с цел да бъде тестван, това са два часа. Ако го вършат двама индивида, става по един час.

При нас е много комплицирано, тъй като не започваме с цели класове, започваме с групи от време на време разграничени на три.

Ваксиниране

Като на всички места имаме различия в тази посока, само че към 70-75% от преподавателите са имунизирани с по две игли, има и с по три.

Чуйте Александър Дойчинов в звуковия файл.

Снимки: nhgdd-sliven.net
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР