В настоящите условия на пандемия от коронавирус хората, които кашлят

...
В настоящите условия на пандемия от коронавирус хората, които кашлят
Коментари Харесай

Опасно ли е потискането на кихането и кашлицата?

В актуалните условия на пандемия от ковид хората, които кашлят и кихат, бързо стават „ център на внимание” от страна на близките и все по-често провокират отрицателни реакции, та даже и суматоха у близките. Такъв способ за пречистване на организма обаче е нужен и може да бъде рисково да се сдържате принудително, съобщи Людмила Лапа, висококвалифициран терапевт и общоприет шеф на Медицинския център за имунотерапия пред радио „ Спутник”.

Кашлицата и кихането са защитни реакции на организма, които оказват помощ за премахването на микробите и слузта. Но това, което е потребно за нас посредством самото кихане, може да съставлява опасност за другите, означи Лапа. " Дори да не усещате признаци на болест или неразположение, можете да бъдете рискови за тези, които са покрай вас ", напомни тя.

" Има асимптоматични инфектирани освен с ковид, само че и със сезонен грип и преместването на болестта в близост може да провокира обостряне на хронични или съпътстващи болести. Така положителното за нас ще се трансформира в заплаха за близките ", сподели Лапа.

В същото време потискането на кихането и кашлянето може да бъде рисково за тялото, предизвести терапевтът. Трябва да кашляте и да кихате, само че спазвайки избрани правила.

" Колкото по-бързо се освободим от събралата се слуз и тайни в носа и дробовете ни, толкоз по-добре. Тези телесни тайни съдържа отрови, бактерии, вируси и всичко обвързвано с това. На публични места е добре да се изкашляме, когато никой не е в близост. Кихайте постоянно в сухи хартиени салфетки, с цел да не се популяризира инфекцията върху други хора. Ако някой е наоколо, а кашлицата предизвиква мокро обособяване, би трябвало да го изплюете в салфетка и незабавно го изхвърляте. Но го хвърляйте там, където би трябвало, тъй като това е източник на зараза ", предложи лекарят.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР