В Народното събрание с гласовете на 155 депутати бе прието

...
В Народното събрание с гласовете на 155 депутати бе прието
Коментари Харесай

Иван Хиновски: Никога България нямаше да изгради АЕЦ Белене, просто загубихме националния си потенциал

В Народното събрание с гласовете на 155 депутати бе признато решение, което задължава министъра на енергетиката Румен Радев да стартира договаряния с Украйна за продажбата на цялото налично съоръжение за АЕЦ " Белене “ в комплект и за тъкмо избрана цена – 1 милиарда 179 милиона лв., толкоз, колкото държавната Национална електрическа компания (НЕК) заплати на съветската " Атомстройекспорт “ за направата на два реактора, парогенератори и друго съоръжение за така наречен " нуклеарен остров “. Има ли действителен късмет за България да си реши казуса с оборудването в АЕЦ " Белене “ и да възвърне част от разноските си по плана. Интервю с енергийния специалист Иван Хиновски, който е ръководител на Българския енергиен и минен конгрес

Г-н Хиновски, сериозните диалози за потреблението на реакторите от АЕЦ " Белене “ на една от централите в Украйна към този момент са почнали, уведоми ни акад. Николай Денков. Но има доста механически, финансови, стопански параметри, които би трябвало да се дискутират. Как съгласно вас би трябвало да се случи това и като цяло да стартираме от там – по какъв начин гледате вие на тази концепция?

Новината, че България има благоприятни условия и стартира процедура за продажба на оборудването на " Белене “ аз бих квалифицирал като най-хубавата вест за българската енергетика в последните пет-шест години. Защо? Защото този план оказа своята некадърност да се осъществя повече от шест години. В най-хубавите времена, в златните години на българо-руските взаимоотношения от 2006 до 2012 година той не се случи. Това за мен беше сигурен тест, че този план няма бъдеще. Това, че стартират някакви диалози сега е доста добре. Аз, апропо, бях изумен от тази вест, която изтече, тъй като ние имаме доста контакти с украински нуклеарни експерти по други линии и до момента нямаше никакъв признак. Чуваха се някакви хрумвания, че би било добре да се изследва и тази опция, само че това, че стартират договаряния, мен откровено ме зарадва.

Украинската самостоятелна осведомителна организация УНИАН разяснява по отношение на договорката с Украйна за реакторите от АЕЦ " Белене “, че по този метод са " надиграли “ Путин.

Не виждам съображение да се счита, че Путин е надигран, защото те от дълго време ни бяха отписали за АЕЦ " Белене “, че този план ще се осъществя. Това, че в този момент се мести от България вероятно в Украйна би могло да се счита, че е някакъв триумф, т.е. че е неглижиране на съветските стопански ползи, занемаряване, което би трябвало да ви кажа, че от дълго време " Белене “ е отвън перископа на икономическите ползи на Русия. Не виждам съображение, че Путин е надигран. По-скоро е значимо Украйна да успее да вложи това съоръжение в доста от дълго време замразените си планове, които са на доста, доста ранен етап замразени, 90-те години, и на тях им е нужна доста сериозна експертиза, софтуерна, от градивна позиция, само че имайте поради, че Украйна разполага има съсловия над българската опция за развиване на нуклеарни планове. Така че нека успее, нека и ние успеем да се отървем от това съоръжение.

Както казвате класа съоръжение, а тези са създадени, в случай че не греша, през далечната 1992 година

Да, да, тъкмо по този начин.

Това би ли било спънка съгласно вас украинците да изискат да ги вземат?

Не. Първо желая да ви кажа, че Украйна сега, след прекъсването на Запорожката атомна централа, изпитва мощен дефицит на електрическа енергия и тя търси всевъзможни благоприятни условия да построи нуклеарна мощ отвън обсега на военните дейности. Предполагам, че това е тяхна стратегическа цел и то е доста значимо да я реализира. Така че те не биха търсили аргументи да не ги вземат. По-точно биха търсили способи да смъкват цената на оборудването, макар че от друга позиция те не ги заплащат – както се оказа, заплаща ги Европейската комисия.

Знаем, че за тези повече от четири десетилетия България е похарчила за плана близо 5 милиарда лв., правила е няколко първи копки, закупила е реактори и друго съоръжение, изработила е също по този начин доста разбори за нуждата от такава мощ, само че действително централата по този начин и не стартира да се строи. Ще успеем ли съгласно вас да си възстановим най-малко част от разноските, които не са по никакъв начин малко по плана?

Не, никога задачите разноски няма да се възстановят. Те са над 3 милиарда. Но вижте, в тях има доста огромна част консултантски услуги, което е в действителност концентрацията на корупция в плана. Там са корупционните практики. Плаща се на доста разнообразни специалисти от разнообразни страни – главно съветски експерти и на български компании. Огромни пари се заплащат. Тези разноски са невъзстановими. Има една част строително-монтажни работи на площадката, които са вложени и те не могат да се възстановят. Единственото, което би могло да се възвърне е точно това съоръжение, което ние платихме по силата на неоправдателния развой – 620 милиона евро, за оборудването с дълъг фронт на произвеждане. Това е, което бихме могли да си вземем ние.

Г-н Хиновски, казахте, че зад този план стоят доста корупционни покупко-продажби. Отменя се също по този начин решението на Народното събрание от 2018 година за търсенето на стратегически вложител в АЕЦ " Белене “, а министър Румен Радев ще има 30 дни да договаря с Киев. Неслучайно беше наречено това и " корупционния мочур “. Това ли е съгласно вас неговото щастливо пресушаване?

Абсолютно. В доста интернационалните конференции, " Белене “ е образецът на неуместния нуклеарен план, те го назовават " неуместния нуклеарен план “. Той има три анулация на решение и три решения за започване. Още през 2012 година с напускането на RWE  стане ясно, че България в никакъв случай, дублирам го, в никакъв случай няма да може да приключи този план, тъй като спорът сред европейските транспарантни способи за ръководство на един подобен голям план и нашите подходи и на " Росатом “  генерираха подобен спор, че RWE е вложител, който може 300 милиона в плана " Белене “, го напусна 2011 година, скандализирана от непрозрачните практики и дейности в ръководството на този план. И от този момент сред нас ядените експерт има един извод, който всеки нуклеарен експерт ще ви каже: Никога, но в никакъв случай България няма да може да приключи този план, тя към този момент няма и теоретичен потенциал, учредителен и експертен капацитет да го направи.

А какво може да получи съгласно вас въпреки всичко назад, да възвърне по този начин да се каже, каква част съгласно вас може да възвърне, като средства приказваме?

Ще получи под 1/3 от всички вложени пари. Да кажем, в случай че допуснем, че те са към 3 милиарда най-малко, ние ще получим 600 милиона, в случай че – едно огромно в случай че, в случай че договарянията завършат сполучливо. Аз макар в себе си имам едно подозрение, че има нещо недотам ясно в тази информация. Не може нуклеарните експерти в Украйна, с които ние сме в контакт от известно време, да не знаят, че се готви такава договорка. Това за мен е нещо доста съмнително, разбирате ли. И в този момент, в случай че 1/3  успее България да получи, НЕК вложените пари, въпреки всичко ще бъде, както ви споделих в самото начало, най-хубавата вест за българската енергетика за последните 10 години.

Ако одобрявам, че се почистим от тази тежест, отваря ли се опция на НЕК да се заеме с други основни въпроси, като да вземем за пример ремонт на ПАВЕЦ " Чаира “ да вземем за пример?

Това е една извънредно значима ликвидност, която ще получи НЕК с това заплащане, с тези средства. Разбира се, че той може ПАВЕЦ " Чаира “ в по-кратки темпове да се случи, тъй като не че НЕК е дакапитализиран толкоз, само че той сега изпитва компликации в приемането на заем за ПАВЕЦ " Чаира “. ПАВЕЦ " Чаира “ изисква доста сериозен финансов запас да се рехабилитира. Това би ускорило този развой. Другото, което е значимо обаче, аз желая да го прочета, ние се каним доста в последно време да създадем една конференция за извънредно тревожните, извънредно дублирам, извънредно тревожите процеси в българската енергетика. Българската енергетика изпада на доста ниско равнище на енергийна сигурност заради дебаланса на построяването, ускорено създаване на възобновими мощности и неналичието на базови мощности. И част от нашата енергийна сигурност, покриване на условията за контролиране се изместват в нашите прилежащи страни, разбирате ли, и това е загуба на народен суверенитет. И това е загубата на народен суверенитет, а не това, което някои партии политически постоянно ни приказват загуба на енергийна сигурност. Изключителна измама политическа. Тези хора, които 2005 до 2012 година имаха всички благоприятни условия този план да бъде приключен: И Русия беше тук, и " Росатом “ беше тук, и " Атомстройекспорт “, и RWE, тези хора 6 години го провалиха този план, не съумяха. И те в този момент приказват, че нашата енергийна сигурност е в риск. Това е извънредно голяма политическа измама.

Може би говорите за мненията по отношение на АЕЦ " Белене “, реакторите, които може би ще продадем От Българска социалистическа партия имаше коментар, че това е " част от погребението “ на българската енергетика.

Това е такава измама. Значи, господин Ерменков го слушах в едно предаване – по какъв начин е допустимо един инженер да приказва такива неща?! Ако извършите най-елементарен разбор за това какво се случи с този план, какви благоприятни условия сме имали, какви финансови запаси сме имали – ние сме имали заеми от " БНП Париба “, има ли сме пари от бюджета за плановите компании, и тези хора го провалиха. И в този момент те приказват, че в действителност в този момент спасяването, което е освобождението от тази тежест, било риск за енергийнта сигурност. Аз желая да кажа нещо друго забавно на вашите слушатели: Аз, който опазих докторската дисертация на тематика " Стратегическо развиване на нуклеарната енергетика в България “, и знаете ли от толкоз задълбочени разбори на благоприятни условия за развиване, първият вид за потреблението на оборудването в " Белене “, кой се открои, след разбори?

Да, кой?

Нарязване на скрап. Това беше най-вероятният метод за завършването на този план и на това съоръжение. И в този момент на фона на това да го нарежем на скрап и да го продадем, идва един вид, който за нас е извънредно изпъден. Това за мен е най-хубавата вест в българската енергетика, аз го дублирам ненапразно може би трети път.

Да. Г-н Хиновски, обаче казахте също по този начин, че имате някакви съмнения по отношение на това, че Украйна не знае за тази допустима договорка. Подозирате ли тук в тази скица, или не знам по какъв начин тъкмо да я дефинира, да има реакция от Америка?

Не, не допускам. Това е импровизирано мое мнение, нито съм съветвал с политици, нито с дипломати, аз допускам, че Украйна, знаейки този наш воденичен камък, ни прави един жест, т.е. прави ни по този начин една услуга да се освободим от този камък, този милиард, да получим този милиард и половина в сложния миг за българската енергетика против някакви благосклонно пласиране на оръжие, т.е. помагане на войната. Но това е мое персонално пояснение, персонално пояснение, което с никой не съм го съветвал и не знам. Вероятно има нещо, което тъй като аз имах диалози и с украинския дипломат и с извънредно доста нуклеарни инженери от " Атоменергопроект Киев “, които преглеждат разновидности за взаимен бизнес с България. Те не бяха осведомени до преди 10 дни с този вид. Разбирате ли кое мен ме води до някакви съмнения, че има някаква договорка? За нас тя е преференциална. Но има нещо, което за мене е необичайно.

Сделка сред България и Украйна ли?

Да.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР