В Народното събрание днес бяха гласувани нови правила за следващите

...
В Народното събрание днес бяха гласувани нови правила за следващите
Коментари Харесай

Депутатите гласуваха нови правила за следващите избори

В Народното събрание през днешния ден бяха гласувани нови правила за идващите избори, след няколко часа диспути и шест разновидността на Изборния кодекс. За по-малко от седмица бяха импортирани общо шест законопроекта. Залата одобри този на „ ИТН “, който получи и гласовете на ГЕРБ-СДС с аргумента, че новото болшинство би трябвало да носи отговорност за провеждането на избори.

Отпада ограничаването за броя на секциите в страните отвън Европейския съюз, основава се регион „ Чужбина “, само че след броене на популацията. Ще се гласоподава единствено машинно, като в секциите ще има хартиени бюлетини, само че с тях ще се гласоподава единствено след декларация.

Прието беше да има нови членове на Централната изборна комисия, а техния брой да бъде понижен до 15.

Президентът ще е този, които след съвещания с политическите сили ще ги назначава. Ще може да има видеозаснемане при боренето на бюлетините.

Основният спор обаче беше сред ГЕРБ-СДС и „ ИТН “ по отношение на мажоритарния избор, който беше отритнат.

Мажоритарният избор сблъска на парламентарната естрада ГЕРБ-СДС и " ИТН ".

" Ще приказвам простичко, с цел да ме разбере междинната част на залата. Ако се стигне до предварителни избори, не може да си позволим да работим по тоя смотан закон, несръчен и нездравословен Изборен кодекс, който имаме. Разбирам, че за вас е по-добре да обсъждаме мажоритарна изборна система, да има някакво държавно управление и вие да си кльоцате тук, само че няма да ви дадем това време “, сподели Тошко Йорданов, ръководител на ПГ на „ ИТН “.

„ Ние разбрахме всичко, разбрахме, че сме лъгали от самото начало. До 2030-40-та дали ще има постоянни парламентарни избори да я въведете мажоритарната система и до тогава ли ще карате на тази струна. Правителство не се прави, с цел да се радваме ние, а с цел да има кой да ръководи страната в тежка обстановка “, съобщи Тома Биков, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ.

Стигна се и до персонални нападки сред народен представител от ГЕРБ-СДС, която в предишното е събирала подписи за референдума на Слави Трифонов и актуалните му депутати.

„ Имате човек, който съгласно сътрудниците от „ Бивол “ е съучастник със самоковски наркобос Цури, честито, да ви е жива и здрава “, сподели Тошко Йорданов.

„ Аз не съм направила нищо укоримо през живота си, това, че съгласно вашите визии и растеж преценявате някои неща е ваш избор и се надявам да се забележим в съда “, отвърна Росица Кирова, народен представител от ГЕРБ-СДС.

Тезата, че актуалният Изборен кодекс има недостатъци сплоти и другите политически сили.

„ Слонът, който стои в залата, е датата на изборите, тъй като едно е да работим с небосвод два месеца, друго е да работим с небосвод година, и защото сме в неопределеност сме по наклонената крива и стартира предизборното говорене “, сподели Явор Божанков, народен представител от " Българска социалистическа партия за България ".

„ Няма смисъл със закон, натрапен за една нощ Изборен кодекс, изпитвали сме го на гърба си, видяхме резултатите. Сегашният Изборен кодекс беше натрапен под диктат “, напомни Хамид Хамид, народен представител от Движение за права и свободи.

„ Изборен кодекс не се прави със страхове, избирателен кодекс се прави с чест и с обещания “, разяснява Антоанета Цонева, народен представител от „ Демократична България “.

В последна сметка депутатите одобриха изборните правила, препоръчани от „ ИТН “, а съкращаването на периодите за работа по Изборния кодекс накара ГЕРБ-СДС да мисли, че никой няма желание да прави държавно управление.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР