В началото на юли новият Министерски съвет ще предложи на

...
В началото на юли новият Министерски съвет ще предложи на
Коментари Харесай

Антоанета Цонева: Действията на Гешев приличат на разплата и вендета

„ В началото на юли новият Министерски съвет ще предложи на гласоподаване в Народното събрание проектобюджет за 2023-а година с недостиг в границите на 3%, който ще извърши всички обществени заплащания и поети задължения за възнагражденията, без да подвига налозите. “

Това съобщи в изявление националният представител от “Продължаваме промяната-Демократична България ” /ПП-ДБ/ Антоанета Цонева. Тя акцентира, че към този момент е признато решение, което удължава с още 30 дни опцията да се вършат разноски в размера на приходите .

“Всички би трябвало да са спокойни, че пенсиите ще бъдат получени с нарастването за юли месец и няма да бъде пипан сребърния фонд. В началото на юли Министерски съвет ще внесе бюджет за 2023-а година. Живеем без обновен бюджет прекомерно дълго време, а това е политика, която директно визира живота на всеки един български жител ”, акцентира Цонева.

По мотив идното ново съвещание на Висшия правосъден съвет /ВСС/ за бъдещето на основния прокурор Иван Гешев Цонева показа, че ходът на полемиката по-скоро основава очакване той да бъде освободен от поста си . Представителят на управлението на “Да, България ” акцентира, че Гешев наподобява мощно нервиран и непрекъснатите претенции на депутатски имунитети показват несъстоятелността му.

“Българското общество от дълго време знае, че случаите на трупчета се употребяват като инструмент за напън освен върху политици. Едва когато стана ясно, че Гешев може да бъде отхвърлен, той стартира да си извършва отговорностите. Това доста повече наподобява на отплата и вендета, в сравнение с правораздавателни дейности ”, сподели още депутатът.

Според Цонева утвърденият в пленарна зала механизъм за търсене на отговорност на основния прокурор и заместниците му е бил невъобразим в предходните парламенти. Тя посочи, че конституционната промяна е стратегическо тичане , чийто сполучлив край изисква сериозен диалог с всички парламентарно показани политически сили и болшинство от 160 и 180 гласа. Цонева препотвърди позицията, че парламентарната комисия по конституционни въпроси би трябвало да е формирана от консенсусни фигури, които не поляризират процеса.

“Това изпитание е като да деактивираш някаква бомба – доста тънко и деликатно да се знае тъкмо кои кабели подлежат на премахване ”, съобщи националният представител.

Цонева очерта и шестте съществени целта пред новото държавно управление, основано с цел да рестартира парламентарната република и изкара България от служебния президентски режим с непрекъснати избори. Освен приемането на уравновесен бюджет с недостиг до 3% и конституционна промяна на прокуратурата и Висш съдебен съвет, целите пред кабинета “Денков-Габриел ” включват още влизане в Шенген, присъединение към еврозоната, приемане на законите и форсиране на плановете по Плана за възобновяване и резистентност, и затвърждаването на машинното гласоподаване в изборното законодателство.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР