В началото на януари китайските власти за пръв път обявиха

...
В началото на януари китайските власти за пръв път обявиха
Коментари Харесай

Симптоми, лечение, медикаменти: най-важното за коронавируса и COVID-19

В началото на януари китайските управляващи за пръв път оповестиха обществено, че в град Ухан вилнее незнаен до момента вирус. Оттогава до през днешния ден в Германия с него се заразиха над 1 милион души. А броят на инфекциите по света към този момент надвиши 60 милиона. Какво се знае досега за новия ковид и неговото лекуване? Тук обобщаваме най-важната информация:

Произходът на новия вирус

В началото китайските управляващи явно се опитваха да укрият информации за новия вирус. Когато те оповестиха за съществуването му, към този момент бяха минали няколко седмици от първата зараза. Предполага се, че за първи път новият ковид се е трансферирал от прилеп върху промеждутъчен преносител - може би енотовидно куче - и от там върху човек. Все още обаче не е дефинитивно изяснено по кое време тъкмо и къде е станало това. Междувременно се появиха информации, че коронавирусът се е популяризирал из света още през лятото на 2019 година. Наличието му бе потвърдено в разнообразни проби, взети в Италия през септември 2019.

Характеристиката на SARS-CoV-2

Китайските вирусолози съумяха в рекорден период да разкодират генетичната информация на вируса. Още на 21 януари те разгласиха информация за структурата на генома, а няколко дни по-късно - и негово тъкмо изложение. Това оказа помощ на медиците и микробиолозите в света, които незабавно започнаха да създават лекарства и ваксини против вируса.

Типични за вируса са намиращите се по повърхността му рецептори на Ангиотензин конвертиращ ензим-2 (ACE-2). Този протеин играе съществена роля при скачването на вируса с " гостоприемни кафези ". Затова напъните на огромна част от учените, които създават ваксини, са съсредоточени над това да бъде блокиран или обезвреден този протеин.

Как се предава новият ковид?

Междувременно се знае, че вирусът прекомерно постоянно се загнездва в устната празнина и в белите дробове. Най-голямата заплаха от болест произтича от докосването на нечисти с вируса повърхности, както и от аерозоли. Те се популяризират изключително бързо посредством климатични съоръжения и там, където има охладителна техника, да вземем за пример в месопреработвателната промишленост. Особено рискови са затворените пространства, в които има доста хора. Тъкмо от сходни събирания и срещи тръгваха най-вече болести.

Употребата на защитни маски, покриващи носа и устата, в това време се наложи в съвсем всички страни по света като ефикасно средство срещу разпространяването на вируса. Други защитни ограничения са честото миене на ръцете, обществената отдалеченост и проветряването с необятно отворени прозорци.

Макар някои домашни животни като котките и хамстерите да могат да се заразяват от индивида, те не играят значима роля във връзка с разпространяването на вируса. По напълно друг метод стоят нещата при норките - по тази причина някои страни унищожиха милиони норки от развъдниците.

Какви са признаците и кои са рисковите групи?

В началото на пандемията се твърдеше, че новият ковид не е по-опасен от сезонния грип. Междувременно обаче стана ясно, че COVID-19 е съвсем толкоз рисков, колкото и опустошителният испански грип от 1918 година. При някои хора COVID-19 в действителност протича леко, даже без признаци. Други обаче изкарват болестта доста тежко, като при някои инфекцията приключва даже със гибел.

Смята се, че по-силно застрашени са хората с предварителни болести, както и по-възрастните, хората с кръвна група А и мъжете.

Патолози, провеждали аутопсии на пациенти с COVID-19, удостоверяват, че към най-опасните предварителни болести спадат високото кръвно налягане, диабетът, ракът, бъбречната непълнота, цирозата на черния дроб и някои сърдечно-съдови болести. Принципно видяно обаче от тежка форма на COVID-19 могат да бъдат наранени безспорни всички - даже и тези, които са били изцяло здрави.

Как протича заболяването?

Леката форма на COVID-19 може да прилича простуда. Типични за ковид са болки в гърлото, зной и загуба на подушване и усет. При тежките случаи постоянно се стига до съдбовно засягане на голям брой вътрешни органи. Често вследствие на това настава сепсис - свръхреакция на имунната система, при която тя нападна личните тъкани и органи на организма. При тежките случаи на COVID-19 се видя, че значима роля играе това какъв брой мощно реагира на вируса имунната система на обособения човек. Близо година след формалното оповестяване на пандемията се знае и друго: доста от прекаралите болестта се оплакват от отмалялост и безсилие. Дори и някои от тези, които са боледували от COVID-19 в по-лека форма. Умората може да се прояви даже месеци след боледуването.

Как наподобява лекуването на COVID-19?

В първите месеци на пандемията доста от пациентите с тежка форма на COVID-19 бяха интубирани и сложени на командно дишане, само че все пак починаха. Междувременно експертите по интензивна медицина ревизираха тази тактика. Наложи се визията на пулмолозите, че изкуственото дишане може да аргументи повече вреди в белия дроб, в сравнение с да помогне. Докато пациентите са в положение да дишат сами, те получават единствено кислородна маска, само че не се слагат на командно дишане. Интубирането се употребява единствено в краен случай. Понякога COVID-19 визира тежко и бъбреците - тогава се постанова хемодиализа. В интензивните отделения към този момент обръщат по-голямо внимание и на всички останали наранени вътрешни органи.

Оздравителният развой може да бъде интензивен посредством вливането на кръвна плазма с построени антитела от човек, прекарал заболяването. В този случай имунитетът на дарената кръв укрепва отбраната на болния организъм. Известно е също и това, че пациентите, които са били в интензивни отделения, имат потребност от сериозна и продължителна рехабилитация.

Има ли към този момент ефикасен медикамент?

Досега не е открит нито един ефикасен медикамент против COVID-19. Единственият препарат, за който се знае, че най-малко може да редуцира продължителността на болестта, е ремдесивир. Затова е и мощно издирван на пазара. Но и той не е панацея. Той може да редуцира с няколко дни оздравителния развой у пациенти, които получават О2, само че не може да усъвършенства възможностите им за оцеляване. Световната здравна организация неотдавна даже извади препарата от целесъобразния си лист за лекуване на пациенти с COVID-19.

Различни лекари непрекъснато вършат опит да популяризират един или различен медикамент против новия ковид. Става дума да вземем за пример за дексаметазон, за авиган или за средството против малария - хидроксихлорохин. Ефектът от първите две медикаменти обаче не е изцяло потвърден, а за третото към този момент бе открито, че въобще не оказва помощ.

Докъде стигна създаването на ваксина?

В света досега (1.12.2020) има минимум 225 плана, които се пробват да основат ваксина против ковид. Те са най-общо казано три вида: жива ваксина (с живи вируси), убита ваксина и основаните по новаторска технология РНК-ваксини. В момента на хора се изпитват към 50 разнообразни евентуални ваксини.

РНК-ваксините са оригиналност в медицината. Досега по света не са били издавани разрешителни за потреблението на подобен тип ваксини. И двете нови ваксини, които сега се тестват на хора в Германия - тези на Biontech/Pfizer и на CureVac - са точно от този вид.

До края на ноември в най-напреднала фаза бяха три ваксини - тази на Biontech/Pfizer, на AstraZeneca и на Moderna. Затова се допуска, че в скоро време ще бъде издадено незабавно позволение (Emergency Use Authorization – EUA).

Автор: Фабиан Шмид
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР