В началото на XX век светът още не е успял

...
В началото на XX век светът още не е успял
Коментари Харесай

Жената, която плащаше хиляди долари за усмивка

В началото на XX век светът още не е съумял да създаде развлекателните технологии като малкия екран, интернет, а радиото към момента не може да се похвали като толкоз всеобща технология. Развлечението за масите стартира с панаирите и всички номера и трикове, които могат да бъдат сложени там. Панаирът е мястото, където човек може да види безусловно всичко, да чуе неповторими митове, да се опита да събаря топки и на първо място да открива доста и най-различни способи за развлечение. Тогава даже цирковото изкуство е на особена респект, тъй като тълпата търси съществени развлечения.

И по този начин попадаме на историята на Трезвената Сю. Тя съумява да се трансформира в икона със своя идеален номер – в никакъв случай не се усмихва. Точно това е нейният номер – дамата отива на всеки панаир и провокира всички майстори на шегите, комиците и всеки искащ да завоюва парична премия. Нейното предложение е извънредно елементарно, всеки слага избран паричен залог, няма ограничавания какъв брой тъкмо ще бъде, по-късно ще опише смешка или ще се опита да направи номер, в случай че Сю се усмихне или засмее, автоматизирано дава същата сума като облага.

За страдание липсват данни за същинското ѝ име, след всички панаири, на които дамата е участвала, прякорът съумява да я замести. Интересен факт е, че никой не съумява да завоюва предизвикването и не може да откри верният метод към девойката. Всички се чудят коя е тя и дали може да знае шегите на света, по-късно да се дисциплинира толкоз добре, че в никакъв случай да не се усмине? Колегите ѝ на панаира също не са виждали усмивка, затова остава един доста сериозен въпрос: каква е тайната? До през днешния ден към момента няма информация по какъв начин дамата е съумяла да се оправи.

Интересен факт е, че палатката ѝ постоянно била отворена и до момента в който тя прибирала парите си, останалите минувачи се заливали от смях. По това време панаирите са единственото средство за развлечение, а и откакто постоянно залаганата сума е от 100 $, можем да бъдем сигурни какъв брой желали да създадат бързи пари. В един миг Сю е дала обещание да даде 10 пъти повече на хората, които я накарат да се засмее. За гласовит смях печелившият можел да се прибере вкъщи със сумата от 30 000 $. Когато панаирите губят своето обаяние, дамата с каменно лице наема градината на Хамърщайн, над Викторианския спектакъл в Харлем, Манхатън. Именно там хиляди комици ще се изсипват всеки ден, с цел да се опитат да завоюват парите.

До през днешния ден в никакъв случай не е имало човек, който да успее да реализира това. Нито един не е разказал шегата, която да даде най-малко дребна усмивка за 100 $. Собственикът на театъра също се радвал, тъй като Сю можела да повика някои от най-големите комици, които по-късно да натрупат капитал с зрелище в театъра. Каква е тайната на момичето? Как може да остане толкоз безчувствена? Веднъж щом театърът затворил, самата тя решила да признае каква е тайната. Момичето страдало от лицева парализа и не можела да се усмихва, нейното проклинание се оказало същинско богатство. Самото заболяване се назовава синдром на Мобиус и се разказва като лека парализа по голям брой нерви на лицето.

 gettyimages-110150409-594x594

Дете, страдащо от същото заболяване.

Последното, което светът помни от нея е записано в брой от Ню Йорк Таймс през 1907 година В малко известие се оповестява, че представлението на 4 юли 1907 година се отсрочва. Не е ясно по кое време ще продължи работа. Историята завършва по този начин, може би Сю е желала да се пенсиорани и да живее своя живот без да крие вътрешния си смях. През годините се появяват още няколко копия през идващите години, само че триумфът е доста по-слаб.

Заглавна фотография: By Willie Hammerstein – http://www.theaterprint.com/Hammersteins-Victoria-Broadway_p_42.html, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32839048

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР