В началото на всяка година, най-често по настояване на медиите

...
В началото на всяка година, най-често по настояване на медиите
Коментари Харесай

Анексите - удобният начин федерациите да взимат повече пари от ММС

В началото на всяка година, най-често по гледище на медиите Министерството на младежта и спорта (ММС) оповестява сумите, които отпуска на спортните федерации за активността им, а по този начин също и средствата за подкрепяне на семейства на интернационалните надпревари. В последните години общият бюджет на ММС за тези пера се движеше в границите на общо 32-34 млн. лева

Наскоро екипът на служебния министър на спорта Андрей Кузманов заяви, че е съумял да издейства

 

в допълнение над 1 млн. лева за подкрепяне

 

на всички поискали помощ федерации, в това число тези по зимни спортове, с оглед присъединяване им на олимпийските игри в Пекин `22 идния февруари. Конкретен мотив стана медийният вопъл на президента на Централата по биатлон Екатерина Дафовска, която се оплака, че нейният спорт е с орязано финансиране в предолимпийската година. Оказа се, че Дафовска бие тъпана на вятъра, откакто към този момент се е срещнала с управлението на ММС и от там са я уверили, че в допълнение пари ще бъдат отпуснати. Което в действителност стана, освен това освен за биатлона, а и за всички спортове в потребност с непосредствено решение на Министерския съвет.

Това дофинансиране най-малко стана обществено притежание, а не мина тихомълком, както най-често става във взаимоотношенията министерство - федерации. Взаимоотношения, които водят до прословутите в спортните среди анекси към договорите за финансиране, позволяващи увеличение на към този момент оповестените суми от държавния бюджет.

" Сега " зададе въпроси до ММС за покачване и на тази завеса, а отговорите затвърдиха това, което се приказва от дълго време из коридорите на Спортната палата - доста федерации прибягват до спомагателни съглашения, с цел да получат още пари към утвърдените при започване на годината.

През 2021 година държавно финансиране на своята активност получиха общо 46 спорта, като общата сума за тях, утвърдена от ММС (тогава с принципал Красен Кралев) бе близо 27.5 млн. лева В течение на годината обаче общо 14 федерации са поискали и получили посредством анекси в допълнение пари. Две от тях - по джудо и пукотевица с лък - по два пъти ( табл.1 ). Това са

 

16 анекса на обща стойност съвсем 600 000 лева. 

 

Най-много пари в допълнение са поискали и получили федерацията по кънки (209 307 лева.) и една от най-добре финансираните в последните години - волейболната (171 240 лева.). Така общият бюджет за активност на тези две централи е повишен надлежно до 609 307 лева и 2 171 240 лева

От спортовете, към които страната в лицето на държавното управление на ГЕРБ и спортния министър Красен Кралев бе най-щедра в последно време, още пари са поискали също боксът (24 000 лева към дадените към този момент 1.9 млн. лева.), джудото (общо 47 600 лева по два анекса към отпуснатите 990 000 лева.) и кану-каякът (10 000 лева към получените по контракт 970 000 лева.).

Прави усещане също, че половината от анексите (8) са подписани още при започване на годината - по времето, когато към момента Красен Кралев бе отпред в ММС (до 12 май 2021 г.). Останалите са подписани от служебния министър Андрей Кузманов.

Това обаче са единствено сумите от публично известните анекси към договорите. Няма по какъв начин да се знае дали тези и други федерации са взимали и посредством други похвати спомагателни средства от ММС за своята активност.

Както стана тази година да вземем за пример с БФСки, която получи по странични схеми доста повече за една друга субсидирана от ММС активност - подпомагането на семейства на интернационалните надпревари. В началото на 2021 година министерството, отпред тогава с Красен Кралев, разгласи публично, че дава на БФСки 400 000 лева за домакинство на международно състезание по ски алпийски дисциплини за юноши и девойки в Банско. Но пропусна да спомене, че е дала на същата тази БФСки общо съвсем 2 млн. лева както за това международно, по този начин и за двата великански слалома за Световната купа при мъжете седмица по-рано. Това е станало с обособени контракти за финансиране на действия на БФСки по тези шампионати, като заплащане на наем за пистите над Банско или за времеизмерването на надпреварите.

Иначе, по формалната информация, ММС при държавното управление на ГЕРБ е одобрило общи разноски за 4.46 млн. лева, с които да се подкрепят 15 федерации за 18 събития, три от които олимпийски квалификации - по битка, плуване и таекуондо-WTF.

 

Лъвският къс се падна на таекуондо-WTF (895 583 лева.)

 

и художествена гимнастика (851 326 лв), а за най-вече семейства е подкрепена волейболната централа - 467 583 лева за три прояви (световно за младежи - 100 000, Златна европейска лига за дами - 195 583, и Лига на нациите за мъже - 172 000).

Федерацията по битка, която получи желаните 420 000 лева, обаче е поискала и получила в допълнение още съвсем 95 000 лева

С анекси са отпуснати още пари и на колоезденето (15 000 лева към утвърдените 100 000), гребането (60 000 лева към получените 40 000) и федерацията по скокове на батут (84 700 лева към утвърдените 85 100). По този метод тези 4 федерации ( табл. 2 ), взели общо 254 512 лева от горната страна, се прибавят към тези 14, които са разчитали през 2021 година за пари над публично утвърдените по стратегиите на ММС.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР